23 august 1944, România a întors armele si s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei

0 1

2007 – Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi cei ai profesorilor au căzut de acord în ceea ce priveşte „Legea învăţământului preuniversitarˮ, cele două părţi înţelegându-se asupra descentralizării, titularizării şi finanţării în educaţie.2006 – Pentagonul a anunţat închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care s-a înscris într-un plan amplu de redesfăşurare a trupelor americane staţionate în Europa.

2000 – S-a realizat, pentru prima oară în lume, o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faustˮ de Johan Wolfgang von Goethe, de către regizorul german Peter Stein, în cadrul unui spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

1989 – Aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în favoarea independenţei faţă de URSS, dându-şi mâinile şi formând un lanţ uman lung de 600 km, de la Vilnius la Tallinn.

1973 – Ilie Năstase a devenit lider mondial al clasamentului ATP, poziţie păstrată timp de 40 de săptămâni.

1948 – 1989 – Sărbătoare naţională a României, o zi în care defilările militare şi manifestaţiile omagiale dedicate partidului şi conducătorului iubit atingeau cote apocaliptice.

Această zi era sărbătorită cu fast, cu demonstraţii militare şi coloane nesfârşite de oameni ai muncii, tineri şi elevi agitând pancarte mobilizatoare, steaguri roşii şi tricolore, portrete ale liderilor comunişti. Partidul era, în acele vremuri, centrul vital al naţiunii, iar Nicolae Ceauşescu cel mai iubit conducător.

Până prin anul 1955, perioadă în care România a stat sub influenţa puternică a sovieticilor, defilările de 23 august se desfăşurau sub portretele legitimatoare ale lui Marx, Lenin şi Stalin.

1948 – A fost creat Consiliul Mondial al Bisericilor, care a reunit bisericile anglicană, ortodoxă şi numeroase biserici protestante.

1947 – Parlamentul român a ratificat „Tratatul de pace de la Parisˮ dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate. României i s-a recunoscut drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia şi nordul Bucovinei au rămas anexate URSS-ului; cobeligeranţa României nu a fost recunoscută, iar clauzele economice erau deosebit de grele.

1944 – România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică se afla deja pe teritoriul ţării când regele Mihai I al României l-a arestat pe Ion Antonescu şi a instaurat un guvern condus de Constantin Sănătescu, care a decis trecerea de partea Aliaţilor din Al Doilea Război Mondial.

1942 – A început Bătălia de la Stalingrad: un punct de cotitură al celui de-Al Doilea Război Mondial, considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate şi de lipsa de grijă pentru populaţia civilă.

Bătălia a inclus campania de bombardamente a oraşului Stalingrad (în prezent – Volgograd), din sudul Rusiei, atacul terestru german asupra oraşului, luptele din interiorul oraşului însuşi şi contraofensiva sovietic toate acestea au dus la încercuirea şi distrugerea forţelor germane şi ale celorlalţi aliaţi din cadrul Axei. Numărul total al pierderilor a fost estimat la aproximativ 3 milioane.

Forţele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit şi nu şi-au revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării patriei, luptă care a dus, în cele din urmă, la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

1939 – S-a semnat, la Moscova, Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca „Pactul Stalin-Hitlerˮ, considerat un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov şi ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin.

Scopul declarat al acestui pact era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, ca cel de-al Treilea Reich să-şi asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câştige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roşie avea prea puţini ofiţeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, în frunte cu mareşalul Tuhacevski, sub pretextul unui complot imaginar.

Semnarea Pactului şi aplicarea lui a avut grave repercusiuni asupra lumii, a început Al Doilea Război Mondial, cu un tribut de sânge nemaîntâlnit în istorie, cu distrugeri irecuperabile ale unor valori universale, cu suferinţe inimaginabile, cu pârjolirea unor întinse teritorii din Europa, Asia şi Africa, cu desfiinţarea unor state şi uciderea în masă a unor populaţii nevinovate. Hitler şi-a dorit războiul pentru obţinerea aşa-zisului „spaţiu vitalˮ („lebensraumˮ), a supremaţiei în Europa şi dincolo de hotarele acestui continent. Stalin l-a vrut şi el pentru declanşarea revoluţiei comuniste mondiale, asemănător acestui „spaţiu vitalˮ german.

1908 – S-a născut Arthur Adamov, dramaturg francez de origine ruso-armeană, reprezentant al teatrului contemporan de avangardă (teatrul absurdului), a cărui dramaturgie  a fost întemeiată pe procedeele antiteatrului, de o extremă sobrietate a realizării, ce simbolizează absurditatea condiţiei umane, singurătatea şi neliniştea, mutilarea morală.

1806 – A murit Charles Augustin de Coulomb, fizician francez, cel care a creat în domeniul mecanicii tehnice rezistenţa materialelor, frecarea de alunecare şi de rostogolire, torsiunea firelor; este autorul legii fundamentale a electrostatisticii, ce-i poartă numele.

1769 – George Cuvier, zoolog şi paleontolog francez, a inclus în grupul vertebratelor peştii, amfibienii, reptilele, păsările, mamiferele; a fost cel care a descoperit legea corelaţiei organelor.

1754 – A văzut lumina zilei Ludovic al XVI-lea, rege al Franţei şi al Navarei din 1774 până în 1789; a fost executat prin ghilotinare în timpul Revoluţiei Franceze.

1595 – A avut loc Bătălia de la Călugăreni, unde oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a obţinut o importantă victorie asupra oştilor otomane invadatoare conduse de Sinan Paşa.

După înfrângerea suferită la Călugăreni, reorganizându-şi oastea, Sinan Paşa a înaintat prudent către Bucureşti. Cum intenţia lui era să transforme Ţara Românescă în paşalâc, Satîrgi Mehmed Paşa a fost numit beilerbei şi a primit sub comandă o garnizoană puternică de 10.000 de oameni, care trebuia să construiască şanţuri de apărare şi valuri din pământ întărit cu bârne şi cu căptuşeală din lemn. După acest moment, Sinan Paşa s-a îndreptat către Târgovişte, unde a ajuns în primele zile ale lunii septembrie. Şi aici a ordonat construirea unor întăriri din pământ, apărate de 1.500 de oameni şi 30 de tunuri.

1575 – Diaconul Coresi a terminat tipărirea, la Braşov, a unui „Octoihˮ slavon în două părţi: lucrarea s-a înscris în seria de tipărituri pe care Coresi le-a executat.

1346 – A avut loc Bătălia de la Crécy, din Războiul de 100 de ani, soldată cu victoria englezilor asupra Franţei, în cadrul căreia au fost utilizate, pentru prima dată, armele de foc în Europa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

free stats