Știi ce consumă copilul tău la micul dejun?! Crenvurști cu până la 12 E-uri!

0 6

Asociația pentru Protecția consumatorului a realizat un studiu folosind mai multe crenvurști din carne de pasăre de la diverși producători autohtoni. Astfel s-a descoperit că marea majoritatea a produselor sunt pline de substanțe chimice periculoase pentru om. Prezentăm mai jos in detaliu rezultatele studiului realizat de speciliști în domeniu nutriției și alimentației.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., MACROMEX, Meda Prod ’98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., SALBAC S.A., SC ALDIS SRL, SC ELIT SRL, SC GOODIES MEAT PRODUCTION SRL, SC Romania Hypermarche S. 37.5% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv Polonia și România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 5 și 12 E-uri.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Denumire E-uri Nr.
E-uri
Aldis Crenvursti cu pui Aldis E450, E452, E301, E250, E120 difosfati, polifosfati, ascorbat de sodiu, nitriti de sodiu, carmin 5
Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g Cris-Tim E450, E300, E301, E120, E250 difosfati, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin, nitriti de sodiu 5
Horeca Cremwursti cu piept de pui Horeca E407, E450, E621, E120, E250 caragenan, difosfati, monoglutamat de sodiu, carmin, nitriti de sodiu 5

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Denumire E-uri Nr.
E-uri
Cora Crenvursti cu piept de pui 400g Cora E250, E535; E451, E452, E450, E450, E301, E621, E120; nitriti de sodiu, ferocianura de sodiu; trifosfati, polifosfati, difosfati, difosfati, ascorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, carmin; 9
Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g Pikok E450, E407, E621, E300, E301, E250, E327, E335, E262 difosfati, caragenan, monoglutamat de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, nitriti de sodiu, lactat de calciu, tartrat de sodiu, acetati de sodiu 9
Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g Caroli E450, E451, E300, E301, E316, E325, E250, E262, E270, E327 difosfati, trifosfati, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, lactat de sodiu, nitriti de sodiu, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu 10
Aro Cremwursti cu carne pui Aro E450, E412, E407, E415, E262, E330, E916, E331, E301, E300, E621, E250 difosfati, guma de guar, caragenan, guma de xantan, acetati de sodiu, acid citric, iodat de calciu, citrat de sodiu, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu 12

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetați de sodiu, acid ascorbic, acid citric, acid erythorbic, acid lactic, ascorbat de sodiu,, caragenan, carmin, citrat de sodiu, difosfați, eritorbat de sodiu, ferocianură de sodiu, gumă de guar, guma de xantan, iodat de calciu, lactat de calciu, lactat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriți de sodiu, polifosfați, tartrat de sodiu, trifosfați.

Toate produsele din prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni care se pot găsi în produs, acestea fiind: fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia sau gluten, muștar, țelină, susan, lupin.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 și 1000g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 169 – 287 kcal/100g.

Produsele conțin între 14 și 26 g/100g grăsimi, iar unul dintre produsele studiate conține doar grăsimi saturate:

Nume Brand Grasimi g/100g Grasimi saturate g/100g
Horeca Cremwursti cu piept de pui Horeca 17.3 17.3

Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost:

Nume Brand Grasimi g/100g Grasimi saturate g/100g
Carrefour Crenvursti cu pasare 430g Carrefour 15 3.4
Aro Cremwursti cu carne pui Aro 15.92 3.53
Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g Pikok 15 4

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost:

Nume Brand Grasimi g/100g Grasimi saturate g/100g
Horeca Cremwursti cu piept de pui Horeca 17.3 17.3
Caroli Cremwursti cu piept de pui Caroli 26 9.5
Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g Caroli 25 9.1

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 10 și 15 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

  • proteine din lapte
  • proteine din zer
  • proteine din soia
  • proteine din porc
  • proteine din ou
  • proteine din pui

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g Caroli 15 1.6
Caroli Cremwursti cu piept de pui Caroli 11.5 1.6
Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g Cris-Tim 13.2 1.7

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Aldis Crenvursti cu pui Aldis 13 2.4
Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g Pikok 12 2.5
Aro Cremwursti cu carne pui Aro 14.87 2.83

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă peste 55% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 32%.

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a trei produse, dintre care în cazul unuia este menționtă valoarea 0.

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Fox Crenvursti cu piept de pui 470g Fox 13.66 1.42 2.01
Aldis Crenvursti cu pui Aldis 13 0.5 2.4
Gustoso Crenvursti cu piept de pui si slanina de porc 350g Gustoso 11,2 0 2.1

Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.

Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.

Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.

Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurștii nu sunt o alegere bună întrucât conțin și foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurștilor conțin piept de pui în proporții variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Tot sub aspectul informațiilor nutriționale, constatăm că acești crenvurști conțin proteine puține per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conțin 100 g de piept de pui. Și acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Așa că atenție la cantitatea de produse procesate pe care o consumați. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Așadar, crenvurștii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriționist, atât din cauza conservanților conținuți, cât și a cantității mari de grăsimi saturate conținute, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 Calorii.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

free stats