Gânduri de preot

0 18

Dacă eu mă lupt ca sufletul meu să se modeleze încetișor după chipul Domnului Hristos, sunt un creștin. Pot fi chiar un monah. Dar nu un preot. Atunci când eu mă lupt ca să se „imprime” Hristos în mine, dar și în cei din jurul meu, atunci da, sunt un preot. A scris Sfântul apostol Pavel: „De-acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”. Deci eu voi fi un preot atunci când voi reuși să-L duc pe Domnul și în alte suflete, în afară de al meu, ca să trăiască și în ele așa cum trăiește în mine.

Privesc lumea dinaintea mea care mă ascultă la predici. Și îmi zic: „Doamne, oamenii aceștia sunt flămânzi de Tine ca și mine.. Nu mă sătura numai pe mine de Tine, satură-i și pe ei”.. Care-i rolul preotului la predică? De a le da enoriașilor „puțin Hristos”, ca să-L guste. Căci iarăși scrie Sfântul apostol Pavel: „Gustați și vedeți că bun este Domnul”! Deci cineva trebuie să-L dea oamenilor spre gustare pe Domnul Hristos. Și acela este preotul.
Intru într-o casă de om bolnav, pentru un Sfânt Maslu. Împreună cu un coleg. În timp ce slujim, am senzația că nu eu, ci Însuși Domnul Iisus Hristos slujește. De ce? Pentru că Domnul a afirmat mai demult: „Cel ce vă primește pe voi, pe MINE MĂ PRIMEȘTE”! Așadar când am intrat în casa femeii bolnave, a intrat Hristos o dată cu noi! Domnul este prezent prin noi, preoții Săi.

A doua senzație stranie în casa femeii grav bolnave: citindu-i rugăciunile de la Maslu, mă simt ca unul dintre cei patru prieteni care l-au lăsat pe frânghii înaintea Domnului pe acel „paralitic din Capernaum”.. „Și văzând credința lor, Iisus a zis slăbănogului..”. Știu că dacă voi reuși să simt adevărată milă față de această doamnă bolnavă de cancer, Domnul Hristos se va milostivi de ea și o va vindeca.

Ca să recapitulez, mă simt în același timp Hristos coborât spre om și om care coboară oameni înaintea lui Hristos! O verigă între oameni și Dumnezeu.. Preotul unește în ființa sa de slujitor pe Hristos Care dă cu oamenii care primesc.
Mare este Preoția.. Din păcate, primii care nu înțelegem acest lucru suntem chiar noi preoții! Ne pierdem în banalități și nu ne înțelegem menirea dumnezeiască, aceea de a fi instrumente ale lucrării lui Hristos pe pământ.. Domnul S-a înălțat la cer, dar a avut grijă să lase preoți și să-i avertizeze pe ucenicii Săi: „Când îi veți primi pe ei (preoții Mei), pe Mine Mă veți primi”. Fericiți preoții care au înțeles pentru ce scop i-a ales Hristos! Fericiți credincioșii care au înțeles cum lucrează Hristos în Biserica Sa!
Domnul nostru Iisus Hristos să fie cu voi cu toți, amin

Preotul Sorin Croitoru din Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

free stats