9 aprilie 1821, a venit pe lume Charles Baudelaire, poet francez, considerat a fi cel care a revoluționat întreaga lirică franceză și europeană

0 4

2006 – Capsula spaţială rusă de pe naveta Soiuz, avându-i la bord pe primul turist spatial, brazilianul Marcos Pontes, precum şi pe astronautul american William MacArthur şi pe cosmonautul rus Valeri Tokarev, de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a aterizat în stepa Kazahstanului.

2005 – Un monument reprezentându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea a fost inaugurat la cimitirul Rakowicki din Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt înmormântaţi părinţii Papei, Emilia şi Karol Wojtyla, dar şi fratele mai mare al acestuia, Edmund.

2005 – Moştenitorul Coroanei britanice, Charles, prinţ de Wales, şi Camilla Parker Bowles, viitoare ducesă de Cornwall, s-au căsătorit civil la primăria din Windsor, eveniment urmat de o ceremonie religioasă de binecuvântare la capela castelului St. George din Windsor.

2002 – La Westminster Abbey au avut loc funeraliile reginei mamă, Elizabeth a Marii Britanii.

2001 – În cadrul reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, la Luxemburg, UE şi FYROM au semnat un Acord de Asociere şi Stabilizare.

1999 – Președintele Boris Elțân a cerut Occidentului să nu împingă Rusia spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

1998Din iniţiativa Uniunii „Vatra Românească” şi a „Ligii pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni”, s-a dezvelit, la Chişinău (în faţa Universităţii), o statuie a lui Mihai Eminescu.

1990 – A fost beatificat, de către Papa Ioan Paul al II-lea, Sfântul Juan Diego, indianul mexican căruia i-a apărut Fecioara de Guadalupe.

1984S-a dezvelit, la Tecuci, bustul scriitorului Calistrat Hogaş, realizat, în piatră, de sculptorul Ion Dămăceanu.

1970S-a inaugurat Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni.

1963 – Winston Churchill a devenit cetăţean de onoare american.

1918 – S-a reunit, la Roma, Congresul naţiunilor asuprite din Austro-Ungaria, care a decis ca fiecare naţiune componentă a imperiului să se constituie în stat naţional sau să se unească cu statul său naţional.

1918 – În prezenţa prim-ministrului României Al. Marghiloman, Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti a votat actul Unirii cu România. Unirea cu România a fost aprobată cu o largă majoritate de voturi: 86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi.

După votare, prim-ministrul român Marghiloman a declarat: În numele poporului român şi al Regelui său Majestatea Sa Ferdinand I, iau act de hotărârea Sfatului Ţării şi proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru totdeauna, cu România una şi indivizibilă.

În Actul Unirii se menţiona: În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă acum o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa, România“.

Actul cuprinde şi 11 condiţii:

 1. Sfatul Ţarii actual rămâne mai departe pentru rezolvarea şi realizarea reformei agrare, după nevoile şi cererile norodului. Aceste hotărâri au fost recunoscute de Guvernul român;
 2. Basarabia îşi păstrează autonomia provincială, având un Sfat al Ţării (Dietă), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct şi secret, cu un organ împlinitor şi administraţie proprie;
 3. Competenţa Sfatului Ţării este: a) votarea bugetelor locale; b) controlul tuturor organelor zemstvelor şi oraşelor; c) numirea tuturor funcţionarilor administraţiei locale prin organul său împlinitor, iar funcţionarii înalţi sunt întăriţi de Guvern;
 4. Recrutarea armatei se va face, în principiu, pe baze teritoriale;
 5. Legile în vigoare şi organizaţia locală (zemstve şi oraşe) rămân în putere şi vor putea fi schimbate de Parlamentul român numai după ce vor lua parte la lucrările lui şi reprezentanţii Basarabiei;
 6. Respectarea drepturilor minorităţilor din Basarabia;
 7. Doi reprezentanţi ai Basarabiei vor intra în Consiliul de Miniştri român, acum desemnaţi de actualul Sfat al Ţării, iar pe viitor luaţi din sânul reprezentanţilor Basarabiei în parlamentul român;
 8. Basarabia va trimite în Parlamentul român un număr de reprezentanţi proporţional cu populaţia, aleşi pe baza votului universal, egal, direct şi secret;
 9. Toate alegerile din Basarabia pentru voloste, sate, oraşe, zemstve şi Parlament se vor face pe baza votului universal, egal, secret şi direct;
 10. Libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvântului, a credinţei, a adunărilor şi toate libertăţile obşteşti vor fi garantate prin Constituţie;
 11. Toate călcările de legi, făcute din motive politice în vremurile tulburi ale prefacerilor din urmă, sunt amnistiate.

1916 – A avut loc prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, a Suitei a II-a de George Enescu.

1914 – La Holborn Empire, Londra, a avut loc premiera primului film artistic color din lumeThe World, the Flesh and the Devil.

1867 – Statele Unite ale Americii au cumpărat Alaska de la Rusia.

1865 – S-a încheiat războiul de secesiune din SUA, început la 12 aprilie 1861, din SUA, după ce generalul confederat Robert E. Lee a capitulat în fața generalului unionist Ulysses S. Grant.

1864 – În România a fost aprobată legea privind interzicerea cumulului de funcţii publice.

1850 – La Teatrul Naţional din Iaşi s-a jucat în premieră Chiriţa în Iaşi sau Două fete şi-o neneacă, de Vasile Alecsandri.

Alături de continuarea ei, Chiriţa în provincie (1852), aceasta este cea mai reprezentativă dintre creaţiile comic-dramatice ale lui Vasile Alecsandri, înregistrând, atât în epocă, cât şi la generaţiile următoare, un mare succes.

1821 – A venit pe lume Charles Baudelaire, poet francez, considerat a fi cel care a revoluționat întreaga lirică franceză și europeană prin originalitatea volumului său controversat Les Fleurs du Mal (Florile răului); cu o influență puternică asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai târziu.

Florile răului i-au adus lui Baudelaire un oarecare grad de popularitate; scriitori ca Gustave Flaubert și Victor Hugo i-au lăudat poemele. Flaubert i-a scris lui Baudelaire: Ați găsit o cale de a injecta o nouă viață Romantismului, sunteți diferit de toți, și aceasta e cea mai mare calitate.

Spre deosebire însă de poeții romantici, Baudelaire se inspira din viața citadină a Parisului. El argumenta că arta trebuie să creeze frumusețe chiar și din cele mai josnice și non-poetice situații.

În anii ’60, Baudelaire a continuat să scrie articole și eseuri ocupându-se de o mare varietate de figuri și teme.

În 1869, acesta a publicat și poeme în proză, care au fost adunate postum în volumul Petits poémes en prose (Mici poeme în proză). Prin faptul că a denumit aceste compoziții în vers alb poeme, Baudelaire a fost primul poet care a spart forma tradițională a versificației.

1803 – A decedat Samuel Brukental, om politic saş din Transilvania, guvernator (1777-1787). A iniţiat un şir de măsuri administrative, juridice, economice şi culturale în Transilvania. Mare colecţionar de artă, palatul lui din Sibiu a fost transformat în muzeu, azi Muzeul „Brukenthal”, inaugurat în 1817. Este cel mai vechi din România şi adăposteşte colecţia sa de artă.

1749 – La mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, domnul Moldovei Constantin Mavrocordat a convocat Marea Adunare a ţării.

Conform Aşezământului, s-a stabilit statutul vecinilor în comparaţie cu ţăranii slobozi aşezaţi pe moşii boiereşti şi mănăstireşti. Boierii au fost nevoiţi să recunoască abuzul care s-a făcut prin asimilarea vecinilor cu robii ţigani, promiţând că pe viitor vecinii vor fi consideraţi săteni megieşi fără moşie. S-a mai convenit ca tunci când se va vinde moşie oamenii să nu se vânză. Boierii au convenit să nu le mai spună vecini acestor ţărani, ci ca nişte săteni ai satelor în sat să rămână. Afirmaţia privitoare la rămânerea în sat nu se referea la moşia stăpânului, ci era o obligaţie fiscală a tuturor categoriilor de ţărani, introdusă încă în octombrie 1741 de a nu părăsi satele fără încuviinţarea domniei.

Boierii au refuzat să accepte răscumpărarea vecinilor cu 10 lei ca în Muntenia, socotind această sumă foarte mică, dar au reuşit să capete încuviinţarea domnului ca foştii vecini să presteze 24 de zile de boieresc pe an.

1732 – Ioan Inocenţiu Micu a adresat Curţii de la Viena un memoriu în care cerea să fie respectate drepturile promise românilor transilvăneni greco-catolici prin cele două diplome leopoldine (1699 şi 1701).

1721 – Un cutremur de pământ a făcut 250.000 de morţi în Persia.

1682 – Robert Cavelier de la Salle a pus stăpânire, în numele Franţei, pe Mississippi.

1654 – A murit MATEI Basarab, domn al Ţării Româneşti între anii 1632-1654; păstrător şi întemeietor de tradiţii (restaurator), unificator, om politic şi diplomat, conducător de oaste, legislator, mare ctitor de aşezăminte, sprijinitor al culturii.

În domeniul juridic, a tipărit Pravila de la Govora (1640) şi Îndreptarea legii (1652). A ctitorit şi restaurat biserici şi mănăstiri.

1492 – S-a stins din viaţă Lorenzo de Medici (Magnificul), ilustru senior al oraşului Florenţa, conducător al Republicii Florentine în timpul Renașterii italiene. Viața sa poate fi asociată cu apogeul Renașterii italiene timpurii, iar moartea sa a marcat încheierea epocii de aur a Florenței.

1413 – Henric al V-lea a fost încoronat rege al Angliei, tron pe care l-a ocupat timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată de victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.

193 – Septimius Severus (n. 146- m. 211) a fost proclamat împărat la Carnuntum, de către legiunile de la Dunăre, la vestea asasinării lui Pertinax și a alegerii lui Didius Iulianus. După moartea lui Didius Iulianus, a fost recunoscut de senatul din Roma.

A fost împărat din 9 aprilie 193 până în anul 211. A pus bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea celor doi fii ai săi, Caracalla și Geta, la rangul de auguști.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

free stats