Uniunea Europeană declară război dolarului în relațiile economice cu Iranul

0 352

Surse de la Bruxelles susțin că, în curând, Uniunea Europeană va înlocui dolarul cu euro pentru plățile aferente tranzacțiilor petroliere cu Iranul și să întărească astfel relațiile economice cu această țară. Sputnik anunță la rândul său că Înaltul Reprezentan pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat că Franța, Germania și Marea Britanie au convenit cu Iran asupra elaborării unui program de susținere și consolidare a relațiilor economice reciproce, drept răspuns la denunțarea de către SUA a acordului nuclear semnat cu Teheranul.

Mediile economice europene își doresc continuarea livrărilor în ceea ce privește petrolul, gazelor și produselor petroliere dar șicontinuarea contractelor cu Iranul în domeniul transportului aerian, maritim și terestru, oferirea creditelor pentru export. În perioada imediat următoare urmează să fie elaborate deciziile care vor fi puse în practică.

Pe 19-20 mai este planificată o vizită în Iran a comisarului european pentru energetică și climă, Miguel Arias Cañete. Potrivit informațiilor făcute publice de Comisia Europeană, în cadrul acestei deplasări urmează să fie puse în discuție consolidarea cooperării între Iran și Uniunea Europeană în domeniul energetic, în contextul reconfirmării de către Comisia Europeană a susținerii pentru acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.