Liviu Ciulei, regizorul care a pictat un teatru curat

0 960

„Sunt bucuros că, undeva, am mâzgălit şi eu o pagină din istoria teatrului românesc. Sper că cei ce vin acum şi au dreptul să ne ia locul prin vitalitatea tinereţii lor să înţeleagă această misiune nobilă de a stabili prin teatru un fel de arbitru al moralei şi al echităţii.”  –  Liviu Ciulei

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, unicul fiu al unui cunoscut avocat şi arhitect. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti (1946), iar ulterior arhitectura (1949). În 1945 debutează la Teatrul Mic, în spectacolul ”Încătuşare”, iar după absolvire, este Puck, în ”Visul unei nopţi de vară”, la Odeon, actualul Teatru Nottara de pe Bulevardul Magheru, clădire pe care tatăl său a construit-o special pentru el, recunoscându-i astfel talentul.

Este absolvent al Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică (1946) și al Facultății de Arhitectură din București (1949). Ca actor, a debutat în rolul lui Puck, din ‘Visul unei nopți de vară’ de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon.

Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal (‘Lucia Sturdza Bulandra’), al cărui director artistic a fost timp de 10 ani. Între anii 1963 și 1968 a fost vicepreședinte ACIN.

A semnat numeroase articole în reviste culturale: ‘Contemporanul’, ‘România literară’, ‘Teatrul’.

Din 1975, a lucrat în teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA.

Ciulei a părăsit România în 1980 și a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (1980-1985), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University.

S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, ca un semn de recunoaștere a meritelor extraordinare aduse scenei și ecranului românesc.

Ca arhitect a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului ‘Bulandra’ și a altor teatre iar ca scenograf și-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse în scenă: ‘Hamlet’, ‘Visul unei nopți de vară’, ‘Cum vă place’, ‘Iuliu Cesar’ de W. Shakespeare, ‘Azilul de noapte’ de Maxim Gorki, ‘Leonce și Lena’ de Georg Buchner ș.a. Celebrul său spectacol ‘Cum vă place’ (1961) este considerat de critici un spectacol de răscruce pentru reteatralizarea teatrului, proces pe care Ciulei l-a teoretizat încă din 1956, în articolul ‘Teatralizarea picturii de teatru’, publicat în numărul din luna iunie 1956 al revistei ‘Teatrul’.

Timp de o jumătate de secol, atât viaţa, cât şi cariera artistică a lui Liviu Ciulei au fost prolifice. A fost regizor de teatru şi un excepţional regizor de film, arhitect, scenograf, actor, profesor, fiind unul dintre cele mai fervente spirite artistice care au contribuit la renaşterea teatrului în anii ‘50, continuând să creeze şi să ofere publicului un teatru viu, profund marcat de iubirea pentru om şi lupta pentru apărarea drepturilor politico-sociale ale acestuia într-o perioadă din anii comunismului ostilă drepturilor omului.

Activitatea sa ca regizor de film a fost răsplătită prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960) pentru filmul ‘Valurile Dunării’ și a Premiului pentru regie, în 1965, la Cannes, pentru filmul ‘Pădurea spânzuraților’ (după cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) — care a reprezentat apogeul experienței regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

„Teatrul contemporan îşi schimbă pielea. Va trebui să-şi schimbe şi ochii, va trebui să vadă adânc fenomenul istoric şi să-l reflecte – aşa cum arta o face în toate timpurile. De câtă intuiţie are nevoie! Va fi foarte greu pentru unii. Şi când te gândeşti că mai sunt unii care lăcrimează nostalgic după interpretări din 1930!”

În 1996 UNITER i-a acordat premiul său anual pentru întreaga activitate.

A fost distins cu Premiul de Excelență la Galele UNITER-2001 și cu Premiul de excelență în cinematografia română (2002).

În octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitecților, acordat de Ordinul Arhitecților din România.

La 22 iunie 2009, a fost lansat, la București, volumul ‘Liviu Ciulei. Cu gândiri și cu imagini’, carte ce cuprinde schițe de spectacole, fotografii și însemnări ale marelui regizor de teatru și film. Volumul se adresează, în egală măsură, celor care au avut șansa de a vedea spectacolele lui Liviu Ciulei, dar și celor care nu au avut bucuria să beneficieze de acest privilegiu, din diverse motive.

La Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) din anul 2010, maestrul Liviu Ciulei a fost răsplătit cu Premiul de Excelență, trei dintre marile creații cinematografice ale marelui regizor — ‘Erupția’ (1957), ‘Valurile Dunării’ (1959) și ‘Pădurea spânzuraților’ (1964) — fiind incluse în programul TIFF 2010, în secțiunea 3×3.

Liviu Ciulei a devenit membru corespondent al Academiei Române în 12 martie 1992.

Leave A Reply

Your email address will not be published.