15 iulie 1889, s-a născut scriitorul, scenaristul şi regizorul francez Jean Cocteau

0 781

1997 – Au fost adoptate oficial rapoartele Comisiei Europene („Agenda 2000”), ce se referă la extinderea Uniunii Europene, la reforma Politicii Agricole Comune, reforma politicilor structurale şi a cadrului financiar  al UE în perioada 2000-2006.

1997 – Slobodan Miloşevic a fost ales preşedinte al RF Iugoslavia.

1994 – Israel şi Vatican şi-au restabilit relaţiile diplomatice.

1994 – Preşedintele Ion Iliescu a promulgat „Legea investitorilor străini”.

1992 – Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi Kazahstan.

1992 – A încetat din viaţă Vasile Malinschi, economist şi membru titular al Academiei Române.

1990 – Ucraina a devenit stat suveran.

1985 – Fotografii nud ale Madonnei, făcute în 1977, au apărut în revistele Playboy şi Penthouse.

1979 – Saddam Hussein a preluat puterea în Irak.

1975 – Navele SAINZ (sovietică) şi Apollo (americană) au efectuat primul zbor comun din istoria cosmonauticii.

1969 – A murit Gheorghe Demetrescu, astronom şi seismolog, ce a creat o secţie de seismologie la Observatorul Astronomic din Bucureşti.

A fost membru titular al Academiei Române.

1964 – A fost înfiinţat la Bucureşti Studioul cinematografic „AnimaFilm”, creat special pentru filmele de animaţie.

1962 – Reprezentativa feminină de handball în şapte a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediţie a Campionatului mondial, desfăşurat în ţara noastră.

1958 – A apărut revista „Luceafărul” (Bucureşti), editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Revista a fost condusă, rând pe rând, de Mihai Beniuc, Dumitru Corbea, Dan Desliu, Alexandru I.Ştefănescu, Eugen Barbu, şi a contribuit la afirmarea tinerilor scriitori.

1953 – A avut loc premiera filmului „Domnii preferă blondele”, la Roxy Theater (New York), avându-i în rolurile principale pe Marilyn Monroe şi Jane Russell, în care Monroe interpretează rolul materialistei Lorelei Lee, personaj ce o propulsează în lumea filmului.

Marilyn Monroe, născută sub numele de Norma Jean Mortensen, a fost remarcată de un fotograf, în anul 1944, şi a început să lucreze ca model. Doi ani mai târziu a fost angajată de studioul 20th Century Fox.

A luat lecţii de actorie de la celebrul Lee Strasberg, la Actor’s Studio din New York.

A murit în 1962, în urma unei supradoze de somnifere, dar popularitatea ei a rămas aceeaşi, fiind publicate în jur de 15 bibliografii ale sale.

1947 – Legea pentru organizarea controlului economic de către Ministerul Industriei şi Comerţului (controlul era efectuat în toate ramurile economiei naţionale de către un aparat larg, ce cuprindea Direcţia generală a controlului economic, ca organ central şi de organe locale în fiecare judeţ, precum şi de delegaţi permanenţi pe lângă fabrici şi uzine).

1946 – A apărut decretul-lege privind alegerile pentru Adunarea Deputaţilor, prin care se prevedea că dreptul de vot este universal, egal, direct şi secret pentru toţi cetăţenii ţării de la vârsta de 21 de ani în sus (se acorda pentru prima dată în istoria României dreptul de a alege şi a fi ales pentru femei şi militari). Se desfiinţează Senatul şi face loc Adunării Deputaţilor, parlament unicameral, în care puteau fi aleşi deputaţi cetăţeni de peste 25 de ani. Se interzicea dreptul de a alege şi a fi aleşi „duşmanilor poporului”, „elementelor fasciste, hitleriste, legionare”, celor care au ocupat „funcţii de răspundere în aparatul de stat al mareşalului Ion Antonescu sau care au cerut să lupte voluntar împotriva Naţiunilor Unite”.

1945 – Prima experienţă nucleară din lume a avut loc în deşertul Alomogardo, din America, cu o bombă de putere echivalentă cu 19000 de tone TNT.

1940 – A murit Robert Pershing Wadlow, deţinătorul recordului mondial „De cel mai înalt om din lume: 2,72 mˮ.

1940 – Adolf Hitler i-a adresat regelui Carol al II-lea o scrisoare prin care îi cerea, pe un ton ultimativ, să facă unele concesii Ungariei horthyste, ameninţând că, în caz contrar, „sfârşitul va fi mai devreme sau mai târziu, posibil chiar în foarte scurt timp, prin distrugerea României”.

1936 – A apărut la Bucureşti săptămânalul „Cuget clar”, revistă de directivă literară, artistică şi culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga, fiind ultima lui tentativă de a reînvia semănătorismul.

1920 – Acordul de la Spa, privind reparaţiile de război plătite de Germania puterilor învingătoare din primul război mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparaţiilor germane şi 10,55% din cele acordate de Ungaria, Austria şi Bulgaria.

1916 – William Edward Boeing a înfiinţat compania Pacific Aero Product, denumită apoi Boeing.

1929 – A murit scriitorul austriac Hugo von Hofmannsthal. A contribuit la revigorarea teatrului baroc şi a dramaturgiei cu tematică religioasă de la cumpăna celor două secole. Prin libretele scrise de el şi puse pe note în operele compozitorului Richard Strauss, Hofmannsthal a promovat o nouă formulă de teatru muzical.

1916 –  Microbiologul rus, Ilia Mecinickov, a încetat din viaţă. Este unul dintre fondatorii patologiei comparate, ai microbiologiei , imunologiei şi embriologiei evoluţioniste. A primit Premiul Nobel pentru medicină în 1918.

1914 – La Sarajevo, moştenitorul Austro-Ungariei, Franz Ferdinand şi soţia sa au fost asasinaţi de către un naţionalist sârb. Incidentul a fost folosit ca pretext pentru declararea, de către Austro-Ungaria, a războiului împotriva Serbiei. Începe primul război mondial.

1913 – Conferinţa de pace ce marchează sfârşitul celui de al doilea război mondial între Bulgaria, pe o parte, Grecia, Serbia şi Muntenegru, România şi Turcia, pe de altă parte. În Conferinţa desfăşurată la Bucureşti, României îi revine Cadrilaterul (sudul Dobrogei).

1904 – S-a născut Pavel Cerenkov, fizician rus, cel care a obţinut Premiul Nobel pentru fizică în 1958, pentru cercetările privind fenomenul denumit „radiaţia Cerenkov”.

1898 – Carol I, regele României, a făcut prima vizită în calitate de şef de stat român în Rusia, la Petersburg.

1896 – A văzut lumina zilei publicistul, traducătorul şi diplomatul Eugen Filotti. A fost membru în delegaţia română la Conferinţa de la Paris, din anul 1946, alături de Mihai Râlea şi Lucreţiu Pătrăşcanu.

1878 – Dramaturgul, avocatul şi scriitorul Anton Bibescu a văzut lumina zilei. A fost nepotul domnitorului muntean Gheorghe D.Bibescu. Din 1900 şi-a început cariera politică la Paris, Londra, New York. Piesele sale au fost montate la Londra, Berlin, Viena, pe Broadway.

Încă din copilărie a devenit prieten cu Marcel Proust, au locuit pe aceeaşi stradă într-un cartier exclusivist din centrul Parisului.

1889 – S-a născut scriitorul, scenaristul şi regizorul francez Jean Cocteau. Talent polivalent (poet, prozator, pictor, actor, dramaturg), a dat cinematografiei o serie de filme insolite ca factură, puternic împregnate de atmosfera poetică specifică operei sale literare (lirică: Dansul lui Sofocle, Cântec neted; romane: Marea întorsătură, Copiii teribili; balet satiric: Soţii din Turnul Eiffel; piese: Maşină infernală, Părinţii teribili; film: Sângele unui poet, Frumoasa şi bestia, etc).

1869 – A fost obţinut un brevet de invenţie pentru margarină de către Hippolyte M’ge Mouri’s, din Paris. Acesta a câştigat un concurs organizat de împăratul Napoleon al II-lea, concurs ce avea ca obiect descoperirea unui substitut pentru unt, care urma să fie utilizat de marina franceză.

Formula de margarină conţinea o componentă grasă, care, în urma amestecării, avea o culoare asemănătoare perlelor; astfel, el şi-a denumit produsul după echivalentul grecesc al cuvântului „perlăˮ – „margaritariˮ.

1820 – S-a născut mitropolitul şi cărturarul Naniescu Iosif (Ioan Mihalache), membru de onoare al Academiei Române.

Timp de 27 de ani a păstorit cu o rară blândeţe şi înţelepciune Mitropolia Moldovei. Aici a depus cea mai bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială, rămânând un exemplu viu şi greu de imitat.

1815 – Napoleon a fost exilat în îndepărtata şi micuţa insulă vulcanică Sfânta Elena, la sud de Ecuador.

1795 – „La Marseillaise” a fost adoptat oficial ca imn al Franţei.

„La Marseillaiseˮ a fost compusă de Rouget de Lisle, la Strasbourg, în 1792, după declararea războiului cu Austria.

La 30 iulie 1792, melodia a fost cântată de către soldaţii republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, de acolo venindu-i numele, „Marseillaiseˮ.

1776 – S-a deschis teatrul „La Scala” din Milano, Italia.

Este una dintre cele mai faimoase teatre de operă din lume, ce conţine o colecţie impresionantă de picturi, schiţe, statui, costume şi alte documente referitoare la compania de operă „La Scalaˮ.

1643 – Căpitanul olandez Martin Geritson Fritz, de pe vasul Castracum, a descoperit insula Sahalin.

1606 – A venit pe lume Rembrandt, pictor şi gravor olandez. A pictat portrete de grup şi individual, compoziţii inspirate din Biblie, peisaje. Gravurile realizate de Rembrandt sunt de o excepţională valoare datorită perfecţiunii tehnice şi noutăţii viziunii.

1497 – A început construcţia bisericii Curţii domneşti de la Piatra Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

1410 – Înfrangerea de la Grunwald a cavalerilor teutoni de către forţele unite ale polonilor şi lituanienilor sprijiniţi de ruşi, cehi, moldoveni, tătari.

1099 – A avut loc prima Cruciadă, prin asedierea şi cucerirea Ierusalimului de către cruciaţii conduşi de Godefroy de Bouillon. Încheierea Cruciadei a fost urmată de formarea diferitelor state creştine din Orient.

Leave A Reply

Your email address will not be published.