All for Joomla All for Webmasters
Ce va întreprinde Kremlinul în cazul războiului dintre Statele Unite și Coreea de Nord?

Ce va întreprinde Kremlinul în cazul războiului dintre Statele Unite și Coreea de Nord?

2
44
0
Sunday, 13 August 2017
International

Escaladarea actuală a ostilităţilor în Peninsula Coreeană este dezagreabilă pentru Federaţia Rusă: pe lângă faptul producerii fenomenului în apropierea frontierelor sale, aceasta creează şi pericolul utilizării armelor nucleare.

Pentru moment, Federaţia Rusă nu pare a fi în stare să intervină în calitate de mediator în soluționarea conflictului, în primul rând din cauza ambiţiilor exagerate ale conducătorului Kim Jong-un (care năzuieşte a se afirma în permanenţă în faţa “propriilor generali” şi a persoanelor loiale lui) şi a impulsivităţii preşedintelui D. Trump (fără o experienţă politică necesară deţinătorului postului său actual).

Unii politologi ruşi argumentează aducerea de către Moscova în stare de alertă maximă a sistemelor de apărare aeriană din Orientul Îndepărtat prin imposibilitatea determinării cu exactitate absolută atât a traiectoriei projectilului (în contextul calilficării incerte a rachetiştilor nord-coreeni), cât şi a eventualităţii atacării cu rachete a Coreei de Nord de către Washington. Contestând probabilitatea sponsorizării regimului de la Phenian de către Kremlin, aceștia remarcă absența importurilor de producție și materie primă nord-coreeană în Federația Rusă, contrapunându-i amploarea cooperării economice cu China.

De fapt, colaborarea respectivă a început încă în timpul inițierii relațiilor dintre “nordul și sudul peninsulei”, în perioada aflării la cârma statului nord-coreean a tatălui actualului lider. Iar în perioada menționată cooperarea economică cu Coreea de Nord era considerată nu ca o susținere a regimului totalitar, ci ca o eficientă oportunitate de a-l schimba, a-l face mai deschis și a forma o clasă nord-coreeană de mijloc. Și Statele Unite au tratat cu o calmitate absolută conjunctura creată.

Președintele Trump a promis să trateze Coreea de Nord cu “foc și furie”, în cazul unei provocări militare din partea Phenianului. Însă Rusia, având o frontieră de aproape 40 de kilometri cu această țară, cel mai probabil, va condamna conflictul, evitând a se implica în lupte de partea vreunei părți.

Admițând posibilitatea unor tentative în vederea ajungerii la o înțelegere, n-ar trebui să excludem nici varianta mai puțin favorabilă a desfășurării evenimentelor.

facebook-profile-picture

Eduard Boboc

188 posts | 0 comments

Leave a Reply

Public News FM

Public News FM

Scroll Up