All for Joomla All for Webmasters
Rusia participă alături de Turcia la un proiect nuclear în valoare de 20 de miliarde de dolari

Rusia participă alături de Turcia la un proiect nuclear în valoare de 20 de miliarde de dolari

Like
9
0
Tuesday, 03 April 2018
Economica

Vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin în Turcia a animat activitatea analiștilor de politică internațională dând naștere la tot felul de speculații. Văzută mai degrabă ca pe o întâlnire cu un puternic caracter militar, vizita președintelui rus vine într-o perioadă în care relațiile cu SUA au atins cea mai negativă cotă din istorie. Recent, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Aleksandr Grushko a precizat că nu înțelege ce anume vor SUA adăugând că doar în momentul în care oficialii americani își vor exprima public și serios intențiile atunci se poate declanșa o discuție realistă cu acest partener nesigur și înșelător.

După aceste zile de foc, întâlnirea dintre cei doi lideri politici cu ambiții mari care nu sunt pe placul Americii vine ca o săgeată otrivită pentru Casa Albă. Asta, cu atât mai mult cu atât apropierea dintre cele două țări devine din ce în ce mai evidentă în ciouda eforturilor susținute de a tensiona și aceste relații.

Marți, cei doi președinți au participat la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare ”Akkuyu” considerată prima stație atomoelectrică realizată conform modelului BOO ((„build-own-operate”, “construiește-deține-operează”). Rusia va construe această central, o va deține în co-propietate și va avea la final un procent de 51% din acțiuni.

Potrivit Sputnik, proiectul centralei “Akkuyu” prevede patru blocuri energetice dotate cu reactor energetic rusesc WWER — 1200, generația 3+, care corespunde celor mai înalte standarde de Securitate “post-Fukushima”. Capacitatea fiecărei unități este de 1200 MW. Costul proiectului se ridică la 20 miliarde dolari.

facebook-profile-picture

Stefan Damian

2079 posts | 0 comments

Leave a Reply

Public News FM

Public News FM

Scroll Up