Surprizele Bacalaureatului 2016
4009. Nu este anul în care vom avea promovabilitate 100% la examenul de Bacalaureat, este numărul celor care s-au înscris pentru a promova acest examen, în sesiunea iunie 2016. Intenționat am început cu această cifră, sfidând regulile jurnalismului, pentru că această cifră ne va lămuri vizavi de potențialul profesional viitor al județului. Pentru că este vorba despre viitorul comunității, am pus întrebări. La acestea ne-a răspuns președintele Comisiei Județene de Bacalaureat, inspectorul școlar general-adjunct, Mariana Pop. Conform declarațiilor președintelui comisiei de Bacalaureat, la începutul anului s-au înscris pe listele pentru examenul maturității puțin peste 4350 elevi, aceștia fiind cei care se regăseau pe lista claselor terminale din liceele clujene, indiferent de forma de învățământ. Până azi, când se desfășoară proba competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, s-au pierdut pe parcursul anului aproximativ 800 de elevi. Motivele pentru care cei 800 au renunțat la examenul din această sesiune sunt de natură personală (angajare, boală, plecare în străinătate etc.) sau școlară (corigențe). Mai bine de jumătate din numărul celor care au renunțat a fost suplinit de cei 461 de absolvenți de liceu înscriși, aceștia provenind din absolvenții anilor anteriori.
Categoric că până aici, vorbim doar de cifre care țin de statistică. Pomeneam în titlu de surprize. Anul trecut lucrările scrise ale candidaților au fost corectate în alte județe decât cele cu domiciliu de reședință. De exemplu, anul trecut lucrările candidaților clujeni au fost corectate la Oradea, respectiv județul Bihor. Conform portalului hotnews.ro, noutatea acestei sesiuni de Bacalaureat constă în faptul că ”lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat în alte județe” sau ”lucrările elevilor vor fi corectate în alte județe doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Națională de Bacalaureat, iar primăriile și comisiile de BAC vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere audio-video funcționale”. Pentru că nu am înțeles exact (din materialul portalului Hotnews) care-i treaba cu corectarea lucrărilor, ne-am adresat Ministerului Educației Naționale pentru lămuriri. Cum îi șade bine românului și proverbialei sale discreții, am obținut informații neoficiale, promițând protejarea surselor. Ca atare, vă putem spune că urmează ca în următoarele zile să fie decisă și oficializată decizia cu privire la corectarea lucrărilor candidaților, decizie care va reconfirma corectarea lucrărilor scrise în alte județe (întocmai ca și anul trecut), exclus cele în care s-au făcut anterior corecturile, adică lucrările din Cluj vor fi corectate de alt județ , mai puțin Bihor. Această informație nu a fost confirmată de liderii ISJ Cluj, inspectorul școlar general Valentin Cuibus și inspectorul școlar general-adjunct, Mariana Pop, cea despre care vă reamintim că în sesiunea iunie 2016 deține funcția de președinte al Comisiei Județene de Bacalaureat.
Cu titlu informativ, adăugăm că probele de comunicare orală a competențelor în limba română și în limba maternă, precum și cele ale competențelor digitale se află pe agenda următoarelor două săptămâni a agendei Bacalaureatului. În perioada 4-7 iulie se vor desfășura examenele scrise, probele care vor da măsura reală a candidaților, având în vedere decizia care se va lua cu privire la corectarea acestora.