America însângerată
Focuri de armă care ucid polițiști în plină stradă
Manipularea prin limbaj are un imens avantaj. Îmbracă realitatea nudă într-o haină adecvată. Exact ca o femeie care își propune un anumit scop și pentru aceasta apelează la o ținută specifică din garderoba proprie. Totuși, dacă știi care sunt scopurile dorite, poți relativ ușor să deslușești dincolo de formă intenționalitățile ascunse, pentru că acestea devin uneori extrem de transparente. După cum vedeți din subtitlu nu este vorba de un atentat, nu se vorbește de teroriști, de islam ci doar de focuri. De armă. Accentul cade pe armă. Ce deranjează puterea din spate care controlează administrațiile americane, fie ele conduse de democrați sau de republicani (la cei din urmă nu foarte pe față) este posesia armelor de către cetățenii americani. Arma îi conferă oricărui cetățean care locuiește pe teritoriul S.U.A. capacitatea de a se apăra pe sine, familia și bunurile proprii. Arma este simbolul independenței și la un anumit nivel poate desemna controlul (iluzoriu totuși) asupra propriului destin, percepție realizată la nivelul egoului.
Pentru a fi sinceri până la capăt și a nu ne înscrie și noi în trandul manipulator la care făceam referire anterior, arma este totodată simbolul agresivității și al violenței manifeste.
Evenimentele se produc. Dacă am fi răi am spune mai degrabă că sunt generate sau facilitate. Dar nu suntem. Răi, bineînțeles. Imaginea respectivelor evenimente în media devine crucială deoarece printr-o reflectare tendențioasă se obține un impact orientat într-o direcție specifică la nivelul opiniei publice. Evenimentul nu există în sine, prin el însuși, ci doar modalitatea de prezentare poate oferi semnificație și sens respectivului eveniment. Astfel, atenție! Nu evenimentul în sine devine relevant, ci felul în care presa îl reflectă. Și cum presa este departe de a fi inocentă, depinde pe cine deservește și care este finalitatea urmărită. În sport este uzitată următoarea expresie: „a ridica mingea la fileu”. Asta face în fapt presa aservită: creează condițiile favorabile puterii politice pentru a-și impune agenda dorită.
Mă voi oprii la ultimul incident petrecut în Statele Unite, mai precis în Dallas, respectiv asasinarea a cinci polițiști și rănirea altor șapte (7) în cadrul unui protest care a avut loc după ce poliţia a împuşcat recent doi bărbaţi de culoare. Atacul a fost realizat cu puști semiautomate prevăzute cu lunete de către Micah Johnson și alți doi suspecți care au fost arestați ulterior. Micah Johnson a fost ucis în timpul operațiunilor efectuate de poliție. El s-a dovedit a fi un veteran al războiului din Afganistan. Moartea acestuia a survenit datorită detonării unei bombe prin intermediul unui robot în locul în care se afla. Polițiștii au declarat că au procedat astfel pentru a nu-i mai pune în pericol pe alți colegi ai lor. În felul acesta nu există nici un martor care să spună ceva despre incidentul în cauză. Șeful Poliției din Dallas a declarat: „Nu am văzut altă opțiune decât să folosim un robot care să detoneze bomba acolo unde se afla suspectul. Alte opțiuni i-ar fi pus în pericol pe ofițerii noștri. În urma acțiunii, suspectul a murit”. Au mai fost arestați ulterior doi suspecți. Este vorba de o acțiune concertată, elaborată în prealabil, care viza forțele de ordine și care, așa cum s-a aflat ulterior despre atentator, s-ar fi datorat urii pe care acesta o avea vizavi de polițiști, mai precis față ofițeri albi care ar fi dat dovadă de violență la interacțiunea cu populația de culoare.
Deci, spre deosebire de incidentul anterior care a implicat un cetățean american de origine afgană și asasinarea a 50 de persoane, precum și rănirea altor 53 dintr-un club pentru homosexuali din Orlando (acolo existând în mod similar un atac armat) dar și o legătură cu ISIL, Statul Islamic din Irak și Levant, implicarea grupării teroriste nu este menționată și în cazul de față. Ce este aici interesant este că în cazul atacului armat derulat în Orlando, FBI spune că îl avea dinainte în evidență pe atentatorul Omar Mateen care ar fi jurat credință liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, dar nu l-a putut aresta din cauză că nu avea suficiente probe. În subtext s-ar putea citi cam așa: sistemul juridic este mult prea lax. El ar trebui să permită arestarea unui suspect chiar în cazul în care nu există probe îndeajunse pentru a preveni o astfel de tragedie. Cu alte cuvinte legislația se cere modificată pentru a corespunde cerințelor mai sus menționate. Nu rămâne decât ca forul legislator: Camera Deputațior și Senatul Statelor Unite ale Americii să procedeze în consecință. QED (quod erat demonstrandum) (ceea s-a dorit a fi demonstrat). Cele două incidente au atras simultan atenția asupra armelor de foc, deținute de cetățeni americani obișnuiți, arme care folosite abuziv conduc la tragedii. Prin urmare: avem luarea de poziție a președintele american Barack Obama aflat la Summitul Nato din Varșovia, poziție exprimată prin intermediul purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, care a declarat reporterilor: „Nu cred că există vreo legătură cu o conspiraţie teroristă”. Preşedintele Barack Obama este de asemenea preocupat de efectul pe care accesului facil la arme îl asupra Statelor Unite, conform declarației aceluiași purtătorul de cuvânt, într-un briefing de presă după summitul NATO de la Varşovia, conform Reuters: „Impactul pe care îl are accesul facil la arme asupra comunităţii noastre reprezintă o sursă de îngrijorare semnificativă pentru preşedintele Obama”. Președintele american, Barack Obama, a declarat că posibilitatea de a deţine arme puternice creşte riscul de atacuri cu număr mare de victime în SUA. În contextul evenimentelor sângeroase care au avut loc în Dallas, Obama a reiterat că este nevoie de noi dezbateri privind controlul asupra armelor, relatează DPA, citat de Agerpres. „Ştim că atunci când oamenii sunt înarmaţi cu arme puternice, din păcate astfel de atacuri sunt mai sângeroase şi mai tragice. În zilele care vor veni, trebuie să ne confruntăm de asemenea şi cu aceste realităţi”, a afirmat el la Varşovia, unde participă la summitul NATO. Tradus, mesajul președintelui american ar suna cam așa: „ar trebui să facem ceva pentru a interzice accesul la arme. Vedeți ce se întâmplă dacă nu facem ceva în această direcție. Mor oameni nevinovați și s-ar putea să mai moară!”
Agenda trebuie să fie impusă, prin urmare evenimentele, reflectarea lor în presă și acțiunea politică conexă, sunt elementele fundamentale care ne oferă modul în care ne este configurată realitatea.