“Statul Islamic” atacă din nou

0 257

Organizaţia de monitorizare a activităţilor teroriste, “Intelligence Group SITE”, a anunţat revendicarea atentatului de la metroul din Sankt-Petersburg din 3 aprilie, curent, de către “Katibat al-Imam Shamil” (sau “Batalionul Imam Şhamil”): puţin cunoscuta grupare apropiată de organizaţia extremist-teroristă “Al-Qaeda” (interzisă în Rusia).

Există două versiuni referitoare la provenienţa denumirii organizaţiei: unii afirmă numirea acesteia în cinstea eroului naţional al popoarelor caucaziene, liderul muntenilor caucazieni, în 1834 recunoscut imam al statului teocratic Imamatul Nord-Caucazian (care-i unificase pe muntenii din Daghestanul de Vest, Cecenia şi Cerchezia), pe când alţii susţin atribuirea denumirii în semn de onoare pentru Shamil’ Basayev.

Asumându-şi responsabilitatea pentru actul terorist din subteran, în declaraţia publicată, “Batalionul Imam Şhamil” ameninţă cu noi atentate pe teritoriul Rusiei, “ca răspuns la acțiunile Moscovei” în Siria, Cecenia și chiar Libia.

De fapt, atacul terorist de la Sankt-Petersburg (comis după modelul celor de la metroul din Moscova în 2004 şi 2010) chiar pare să “poarte amprenta” lui Ayman al-Zawahiri (din 2 mai 2011 declarat lider al structurii fondate de către Osama bin Laden), la ordinul căruia a şi acţionat autorul exploziei, kârgâzul Akbarzhon Jalilov: teroristul-kamikaze cu cetăţenie rusă din 2011, care, probabil, lăsase şi cel de-al doilea dispozitiv explozibil, detectat şi neutralizat de către poliţişti.

Considerând reacţia provocată în rândul opiniei publice mondiale în urma incidentului din “capitala nordică a Rusiei” drept demonstrare a necesităţii unirii eforturilor populaţiei în lupta împotriva terorismului şi a împiedicării folosirii extremiştilor “pentru atingerea obiectivelor geopolitice egoiste”, şeful diplomaţiei de la Kremlin greşise, când dezminţise, calificând drept cinică şi demnă de dispreţ, versiunea comiterii atacului terorist în semn de răzbunare pentru politica Kremlinului în Siria.

Pe lângă revendicarea unui atac de o asemenea amploare de către o grupare atât de puţin cunoscută, par discrepante următoarele aspecte ale problemei relevate:

  1. a) deoarece, de regulă, mass-media mauritane (primele care anunţaseră declaraţiile teroriştilor) transmit informaţii despre grupările ce-şi desfăşoară activitatea în Africa de Nord, devine incertă legătura dintre acest “Katibat al-Imam Shamil” (grupul jihadiștilor nord-caucazieni ce activează în Siria) şi Republica Islamică Mauritania (cu mass-media de acolo);
  2. b) în mesajul teroriştilor lui Shamil se relatează despre executarea atacului din Sankt Petersburg de către un oarecare Jalilov (fără indicarea prenumelui) – membrul grupării respective, care comisese actul terorist la apelul liderului “Al-Qaeda”, Ayman Al-Zawahiri, pentru a răzbuna imixtiunea Rusiei în problemele interne ale țărilor musulmane;
  3. c) considerând apelul menţionat drept mesaj adresat poporului rus în scopul opririi războiului împotriva musulmanilor din Siria,Cecenia şi Libia, teroriştii îndeamnă la exercitarea presiunii asupra autorităţilor de la Moscova care nu par să fi tras vreo concluzie din campania militară desfăşurată în Afganistan.

De facto, deoarece oricare dintre grupările menţionate utilizează atacurile teroriste pentru a forma opinia publică vizavi de anumite subiecte şi a obţine finanţări serioase, autorul atacului terorist din Sankt-Petersburg ar putea fi oricine, nu neapărat “Katibat al-Imam Shamil”. Actualmente, există o multitudine de centre care promovează, într-un mod zelos, ideea creării “Marelui Califat Islamic”.Multe dintre acestea se află în Arabia Saudită (una dintre cele mai bogate ţări din lume), unde locuiesc o mulţime de adepţi ai “wahabismului” care propagă un monoteism rigid și comit acţiuni de o violenţă inimaginabilă.

În spatele fiecărui atac terorist stă neapărat un ideolog, un “creier”, care, pentru a obţine finanţările destinate dezvoltării organizaţiei, este gata să-şi atribuie chiar şi faptele altora, dintr-un simplu motiv: pentru asemenea declaraţii membrii grupărilor menţionate sunt remuneraţi cu sume impresionante.

Deşi, iniţial, existaseră mai multe opinii vizavi de potenţialii autori şi eventualele cauze ale atacului terorist de la Sankt-Petersburg, revendicarea acestuia de către gruparea teroristă “StatulIslamic” demască adevăratul motiv al acţiunii: reacţia lui A. Al-Zawahiri la susţinerea de către Kremlin a luptei lui Bashar al-Assad împotriva organizaţiei constituite de către Osama bin Laden.

Leave A Reply

Your email address will not be published.