Cine va arbitra meciul dintre SUA și Corea de Nord?

0 223

                La 29.04.2017, la doar câteva ore de la întrunirea Consiliului de Securitate al ONU (la nivel ministerial) şi declaraţia secretarului de stat american, Rex Tillerson, cu privire la tendinţa ripostării armate împotriva Phenianului, Forţele Armate din Coreea de Nord au efectuat încă o lansare nereuşită a rachetei balistice din regiunea nordică a Phenianului în direcţia nord-est, a doua după cea din 16.04.2017 (ziua imediat următoare după parada militară dedicată celei de-a 105-a aniversări de la nașterea fondatorului statului nord-coreean, KimIr-sen).

            Acţiuni de demonstrare a forţei militare au fost aşteptate şi la 25.04.2017, ziua celei de-a 85-a aniversări de la constituirea Armatei populare, însă autorităţile coreene s-au limitat la exerciţii masive de artilerie.

            Luând cuvântul la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, R. Tillerson le solicitase tuturor statelor membre ale celei mai importante organizații internaționale din lume să sporească presiunile asupra Coreei de Nord, să suspende sau să limiteze relaţiile diplomatice cu această ţară, avertizând cu introducerea fără ezitare a sancţiunilor împotriva companiilor şi a persoanelor străine care susţin realizarea programului nuclear nord-coreean. Considerând “fiecare explozie nucleară sau testare de rachete reuşită a Coreei de Nord” drept un pas al lumii “către instabilitate şi un conflict la scară largă”, Tillerson calificase drept realitate ameninţarea unui atac nuclear din partea Phenianului împotriva Seulului și a Tokyo.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Flotei Maritime americane din Oceanul Pacific, D. Benham, racheta cu rază medie de acţiune “KN-17” nu reprezentase o amenințare pentru SUA: dezmembrată la doar câteva minute după lansare, aceasta nu reuşise a ieşi de pe teritoriul Coreei de Nord, căzând în Marea Japoniei după un zbor de doar circa 40 km. De altfel, nici nivelul radiației de fond în regiune după presupusa testare a rachetelor balistice nord-coreene nu fusese depăşit.

Aşteptându-se la o asemenea provocare în ajunul prezidenţialelor preconizate pentru 9 mai curent, autorităţile nord-coreene l-au informat despre lansare pe Preşedintele Trump, omul care ar putea ordona noi sancțiuni împotriva Phenianului şi a anumitor organizaţii din China, dispunând întreprinderea noilor exerciţii navale şi desfăşurarea mai multor vapoare şi avioane în regiune.

Lăudându-l pe omologul său chinez pentru tentativele temperării Coreei de Nord (în pofida acuzării anterioare a acestuia de pasivitate în rezolvarea problemei nord-coreene), Trump recunoscuse seriozitatea ameninţării Phenianului cu atacarea nucleară a Japoniei sau a Coreei de Sud.

Considerând doar o chestiune de timp dezvoltarea capacităţii militare a Phenianului până la efectuarea loviturii împotriva SUA, liderul de la Casa Albă atrăsese atenţia asupra consecinţelor catastrofale ale “pasivităţii” în cea mai presantă problemă actuală din lume.

Alarmat de posibilitatea declanşării unui conflict armat cu urmări dezastruoase, în cazul confruntării cu Coreea de Nord din cauza programului său nuclear, Washington-ul pledase pentru soluţionarea problemei pe cale diplomatică, preferând acţiunilor militare aplicarea unui şir întreg de sancţiuni economice.

Ameninţarea Phenianului cu un “puternic atac armat preventiv” îndreptat împotriva SUA, după trimiterea în regiune a unui grup de nave militare şi a unui submarin, relevă agravarea bruscă a situaţiei în jurul Coreei de Nord din ultimele luni.

Îngrijorate de începerea instalării de către SUA a sistemelor de apărare zonală terminală la mare altitudine, “THAAD” (“Terminal High Altitude Area Defense”), Rusia şi China califică prezenţa acestor complexe anti-rachetă în Peninsula Coreeană drept ameninţare serioasă la securitatea lor şi acţionează în consecință.

Deşi se declară profund neliniştit de evoluţia situaţiei din regiune, Trump consideră necesară suportarea de către autorităţile coreene a cheltuielilor pentru instalarea sistemului mobil destinat interceptării rachetelor cu rază medie de acţiune în spaţiul extraatmosferic (estimate la 1 mlrd. USD).

La 27.04.2017 (ziua solicitării repetate în vederea abţinerii de la efectuarea testelor militare, adresate Phenianului de către Beijing), Departamentul de Stat al SUA îşi exprimase îngrijorarea faţă de măsurile autorităţilor chineze întreprinse împotriva unor firme sud-coreene ca urmare a deciziei Seulului privind găzduirea pe teritoriul său a sistemului de apărare antirachetă THAAD. Reprezentând o primă condamnare oficială de către SUA a represaliilor Chinei față de desfășurarea acestor sisteme de apărare zonală terminală la mare altitudine, declarațiile menţionate constituie un indiciu al adoptării de către președintele D. Trump a unei poziţii mai dure față de Beijing decât a predecesorului său, B. Obama, şi, totodată, o mărturie elocventă a tensionării relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord.

Leave A Reply

Your email address will not be published.