Politica externă a lui Trump în primele 100 de zile la cârma SUA

0 191

Recent, președintele american și-a sărbătorit primele 100 de zile ale mandatului, calificându-le drept “foarte palpitante și (…) productive” în contextul situației internaționale tensionate și “cele mai reușite din istorie”, principala realizare a cărora ar fi constituit-o reapariția locurilor de muncă și deschiderea noilor unități de producție de către companiile automobilistice pe teritoriul SUA.

Declarându-se foarte mulțumit de realizările sale în timpul ocupării funcției supreme din stat și dezvăluindu-și printre prioritățile esențiale Orientul Apropiat și Asia de Est, Donald Trump anunțase mari bătălii pe viitor”, remarcând printre principalele nemulțumiri eșecul în privința asigurărilor de sănătate și suspendarea decretului anti-migrație.

În timp ce echipa incompletă de la Casa Albă se confruntă cu primele încercări, devin mai comprehensibile prerogativele “Doctrinei lui Trump”: trasarea miezuinilor interzise trecerii unor persoane aidoma lui Asad și, în același timp, o indicație clară a dezavuării purtării războaielor terestre îndelungate în Orientul Mijlociu.

Referindu-se la interesele esențiale ale noului președinte american, republicanul Reince Priebus (șeful administrației de la Casa Albă) a remarcat următoarele: lupta împotriva ISIS și concentrarea pe acțiunile din Orientul Mijlociu (cu scopul apărării SUA de la eventualele atacuri din partea formațiunilor teroriste) și colaborarea cu Republica Populară Chineză în problemele actuale privind Coreea de Nord .

James Jay Carafano (vicepreședintele Institutului de Securitate Națională și Politică Externă “Kathryn and Shelby Cullom Davis”, membru al Colegiului “E. W. Richardson Fellow”, un expert important în probleme de apărare, politică externă, terorism, forțe nucleare, arme de distrugere în masă, securitate națională, spațială și cibernetică) relevase printre pilonii politicii prezidențiale asigurarea stabilității în Orientul Mijlociu și neutralizarea “influenței distructive a Rusiei”.

Atenționat de către reprezentanții Administrației prezidențiale despre imposibilitatea tolerării “intervenției destabilizatoare a Moscovei”, Carafano afirmase demonstrarea de către apropiații liderului de la Casa Albă a profesionalismului în gestionarea reușită a situațiilor de criză majoră (atacul chimic din Siria și escaladarea conflictului dintre SUA și Coreea de Nord), relevând compensarea de către Trump a insuficienței experienței în politica externă cu angajarea unei echipe de profesioniști experimentați devotați, printre care: John Francis Kelly (ministrul securității interne), James Norman Mattis (secretarul Apărării, noul șef al Pentagonului), Herbert McMaster (consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională), Rex Tillerson (secretar de stat). Cu toate acestea, adversarii lui Trump n-au părut prea impresionați de această mișcare strategică a noului șef de stat.

James Goldgeier (ex-colaborator al Departamentului de Stat al SUA) calificase drept ridicole astfel de erori ale administrației, precum declarația cu privire la deplasarea grupului de luptă al Marinei în direcția Peninsulei Coreene, în timpul dislocării acesteia în cu totul altă parte. Considerând cel mai pozitiv lucru conștientizarea de către Trump a fantasmagoriei opiniei sale din timpul campaniei electorale, Goldgeier îi sugerase președintelui american (o persoană cu susținere insuficientă din partea conaționalilor și cunoștințe extrem de vagi despre istoria și politica administrațiilor anterioare) reconsiderarea atitudinii față de Rusia și China. Totodată, considerându-l extrem de pragmatic, unii politicieni califică modificările în poziția lui Trump drept dovadă a insuficienței dogmatismului în politica sa.

În timp ce evaluarea riscurilor legate exclusiv de acțiunile sale tinde să-l paralizeze pe liderul de la Casa Albă, Trump și-a dat seama că și inacțiunile sunt riscante, un exemplu elocvent în această privință servindu-ne inclusiv reacția la masacrul cetățenilor civili din Siria.

De fapt, în establishment-ul politic extern de la Washington mulți continuă să fie îngrijorați de modalitatea perceperii de către restul lumii a schimbărilor evidente în poziția lui Trump și a declarațiilor sale controversate vizând diverse probleme actuale. În special, o neliniște deosebită trezește lipsa unei strategii coerente a Casei Albe vizavi de soluționarea problemei nord-coreene, chestiune considerată drept cea mai acută dintre problemele contemporaneității.

 Deocamdată, temerile unor politicieni vizavi de acțiunile lui Trump în Asia rămân nematerializate. Pentru mult timp, oare?..

Leave A Reply

Your email address will not be published.