Actul de la Manchester – o manifestare în plus a prezenței pericolului terorist în Europa

0 285

Explozia de la stadionul din Manchester continuă seria atacurilor teroriste comise de către rebelii islamiști pe continentul european. Potrivit datelor oficiale, incidentul produs imediat după finalizarea concertului cântăreței americane Ariana Grande, a curmat viețile a 22 de oameni (inclusiv a unei fetițe de doar 8 ani), rănindu-i pe alții 59 (preponderent adolescenți). Potrivit “The Guardian”, cei aproximativ 21 mii de participanți la concertul cântăreței pop (cifră reprezentând capacitatea maximă a stadionului) erau tineri și adolescenți. Alegerea categoriilor de vârstă menționate drept țintă a acțiunii sale de către teroristul-kamikaze puțin trecut de două decenii relevă cruzimea inexplicabilă și fanatismul sinucigașului.      Rezultatul detonării mai multor dispozitive explozive artizanale, carnajul declarat drept răzbunare pentru agresarea “pământurilor musulmane” de către gruparea “Stat Islamic” (care-l revendicase) i-a lăsat în stare de șoc pe britanici.

Anterior, pe una dintre rețelele de socializare, un bărbat mascat îi avertizase pe cetățenii Regatului Unit despre acest “început” al acțiunilor, declarând “Allah e mare!” și promițând noi atacuri “împotriva cruciaților” din partea “leilor Statului Islamic”. Încurajând realizarea acțiunilor similare în Occident, susținătorii “Statului Islamic” au postat mai multe înregistrări video conținând amenințări la adresa SUA și a statelor europene.

De facto, declararea executorului actului terorist, Salman Ramadan Abedi (cetățean britanic de origine libiană, al treilea dintre cei patru copii), drept soldatul califatului” ar putea semnifica doar inspirarea (nu și organizarea) atacului sinucigaș de către liderii jihadiști care, contrar “tradiției”, nu i-au dezvăluit identitatea, deși recunoscuseră pregătirea prealabilă a masacrului de pe stadionul “Manchester Arena” (declarat “loc fără rușine”).

Foarte religioși, părinții lui au fugit din Libia în anii 1980, revenind în țară după răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011. Salman a locuit în apropierea scolii pentru fete “Whalley Range”, unde învățau surorile lui, Salma și Zahra Halane. În 2014, în vârstă de 16 ani, acestea au plecat în Siria și s-au căsătorit cu luptători ai “Statului Islamic”, deși tatăl lor avea o atitudine negativă față de islamul radical și critica acțiunile extremiștilor. Fire jovială, mucalită și ușor influențabilă, Salman Abedi era un coleric tipic, putând răbufni din senin. Manifestând un interes crescând pentru Islam încă din școală, în clasele mari el deseori dispărea de la ore, petrecându-și timpul cu persoane ciudate. Din cauza schimbărilor petrecute cu el, multe dintre cunoștințe au întrerupt comunicarea cu Abedi care începuse a se ruga cu pasiune lui Allah și deseori putea fi auzit citind cu voce tare versete din “Coran” în plină stradă. Imamul moscheii, Mohammed Saeed al-Sayeti, l-a caracterizat drept individ periculos, amintindu-și de privirea plină de ură a tânărului în timpul predicilor care condamnau extremismul.

Potrivit declarației prim-ministrului britanic, Theresa May, alegerea voită a timpului și a locului exploziei de către realizator îi denotă dorința omorârii și mutilării unui număr cât mai mare de persoane.

Explozia din Manchester e deja al doilea atac terorist din Marea Britanie, de la începutul anului, și cel mai mare din momentul producerii agresiunii din centrul Londrei (07.07.2005), soldate cu 56 victime.

De atunci, în Europa au fost comise mai multe atacuri teroriste: 07.01.2015 – atacarea redacției revistei satirice “Charlie Hebdo” ca urmare a publicării caricaturilor pe teme islamice (12 morți); 13.11.2015 – o serie de atacuri teroriste la Paris: focuri de armă într-un restaurant, 3 explozii în apropierea stadionului “Stade de France” care găzduia meciul de fotbal “Franța – Germania”, luarea ostaticilor în sala de concerte “Bataclan” (129 morți); 22.03.2016 – două explozii la Bruxelles: la aeroport și la stația de metrou “Maalbek” (32 morți și peste 300 răniți); 14.07.2016 – intrarea camionului în mulțimea adunată cu prilejul serbării Zilei Bastiliei la Nisa (84 morți); 19.12.2016 – intrarea camionului cu remorcă în mulțimea adunată la Târgul de Crăciun din cartierul berlinez Charlottenburg (12 morți și 48 răniți); 22.03.2017 – intrarea automobilului în mulțimea de pe podul “Westminster Bridge” din centrul Londrei și atacarea patrulei (6 morți, inclusiv atacatorul împușcat de către polițiști).

Martorii tragicelor evenimente de la “Manchester Arena” au remarcat asigurarea nesatisfăcătoare a măsurilor de securitate, atât până, cât și după atac, evidențiind absența detectoarelor de metal și renunțarea gardienilor la banala verificare a bagajelor de mână.

La fel ca după atacarea sediului Parlamentului în urmă cu două luni, autoritățile britanice au menținut nivelul amenințării teroriste la nivelul “sever” (sporit) – al doilea după gravitate dintre cele 5 existente – anunțat în august 2014 de către Theresa May (pe atunci, încă ministru de interne) după succesele militare ale Statului Islamic în Siria și Irak și primele execuții publice ale străinilor de către islamiști.

De fapt, cu ceva timp în urmă, analiștii militari au avertizat asupra iminenței unui val de atacuri teroriste datorate “ofensivei” reușite a “coaliției vestice” asupra “capitalelor Statului Islamic” Mosul (Irak) și Rakka (Siria), menționând inclusiv tradiția islamiștilor de atacare a evenimentelor majore care simbolizează pentru ei cultura occidentală. Iar utilizarea bombelor în loc de pistoale-mitraliere putea fi determinată de restricțiile severe privind traficul de arme în Regatul Unit.

Explozia produsă cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Marea Britanie (planificate pentru 8 iunie curent) a determinat-o pe Theresa May să anunțe suspendarea campaniei electorale, declarația bucurându-se de susținerea liderilor celor mai mari partide de opoziție (laburist, liberal-democrat și al scoțienilor naționaliști). La mijlocul lui apriilie, intenționând consolidarea majorității parlamentare înaintea încheierii negocierilor privind Brexitul cu conducerea UE, prim-ministrul Regatului Unit anunțase desfășurarea noilor alegeri pentru 19 iunie. Deși, în condițiile sistemului districtelor uninominale, rezultatul pare aproape imprevizibil, având o popularitate de circa 45%, conservatorii ar putea miza pe o victorie sigură.

Deoarece, de regulă, actele teroriste aidoma celui din Manchester le aduc dividende politice conservatorilor britanici (care pledează pentru înăsprirea controalelor la frontiere și leagă creșterea amenințării teroriste cu criza migraționistă), am putea prezuma ridicarea rating-ului actualului prim-ministru al Regatului Unit, declarat de către Institutul de Cercetare Socială “Ipsos MORI” (cea de a doua după mărime organizație de cercetare de piață în Regat care efectuează anchete pentru multiple organizații naționale importante) cel mai popular politician britanic de după 1979 și cel mai potrivit candidat pentru șefia Guvernului, datorită votului a 61% dintre respondenți.

Leave A Reply

Your email address will not be published.