Europa și pericolul terorismului islamic

0 240

Masacrul de la “Manchester Arena” (această tentativă de provocare în țările occidentale a unei puternice dorințe de răzbunare) ar trebui să constituie un motiv serios pentru captarea atenţiei autorităţilor Uniunii Europene (UE): continuând să conteste pericolul terorismului islamist, acestea limitează posibilităţile specialiştilor în vederea soluţionării problemei radicalismului aşa-zişilor “recruţi domestici” ai partizanilor terorismului.

Dacă liderii de la Bruxelles vor rămâne la fel de molatici, dacă nu vor manifesta intransigenţă faţă de mujahedinii fanatici, în scurt timp “adepţii Jihadului” vor înţesa Europa, acest teren fertil pregătit pentru înrădăcinarea radicalismului.

Potrivit estimărilor recente (bazate inclusiv pe volumul mesajelor în reţelele sociale), în Europa deja se află mii de adepţi ai “Statului Islamic”, însă Bruxelles-ul neagă acest adevăr şi continuă să accepte mii de imigranţi musulmani, de parcă nu semenii lor au adus pe Bătrânul continent haosul, masacrele şi “războiul sfânt”.

Deşi principalul factor dezolator pentru teroriști îl reprezenta prezenţa pe străzile oraşelor şi în locurile publice a poliţiştilor şi reprezentanţilor organelor de menţinere a ordinei publice, multe state preferă a se baza în activitatea de prevenire a acţiunilor teroriste pe informatorii din cartierele musulmane şi supravegherea efectuată de către serviciile de securitate internă.

Acelaşi Salman Abedi (autorul identificat al exploziei din Manchester, un musulman născut în Regatul Unit și radicalizat în timp ce se bucura de libertățile societății occidentale) a comis atentatul sinucigaș în pofida aflării în vizorul autorităţilor în calitate de potenţial element radical.

În cazul acestuia, intenția autorităților în vederea impresionării cu obiectivitate şi loialitate s-a dovedit a fi una extrem de păguboasă. De facto, acestea s-au trezit cu o problemă imensă: “o enormă subcultură” islamică, violentă, totalmente degenerată şi cu valori absolut străine.

Puse în fața unei situații similare, autorităţile franceze au manifestat o vigilenţă sporită: impunând restricții pe haine tradiționale musulmane şi rugăciunile publice cu participarea unui număr mare de mahomedani, acestea au reușit să reducă cantitatea incidentelor după “Bataclan”.

Deși mass-media europeană le solicită autorităților atragerea atenţiei sporite comunităților musulmane şi suplimentarea numărului poliţiştilor fără a renunţa la valorile democratice, problema terorismului ar trebui soluţionată prin radicalizarea măsurilor întreprinse împotriva comunităţilor de musulmani care trăiesc izolat în cele mai importante oraşe ale Uniunii Europene, deoarece eşuarea integrării acestora reprezintă o amenințare mortală pentru întregul continent.

Pentru a le riposta teroriştilor, populaţia ar trebui să se solidarizeze în faţa atacurilor acestora, să devină mai vigilentă, să acționeze în strânsă coordonare și conform recomandărilor autorităților și ale organelor de menținere a ordinii publice. Conducerea statelor cuprinse de frică este inaptă să adopte decizii adecvate în lupta împotriva terorismului.

Statul Islamic” abia așteaptă să vadă cum democrațiile occidentale îi vor împrumuta “jihadul”, ciocnindu-i cap de cap pe creștini și musulmani: sectele de tip terorist, precum “Al-Qaeda” și “Statul Islamic”, utilizează niște metode inimaginabile, iar ideologia lor denaturează totalmente conceptele religioase.

Societatea civilizată ar putea ieși învingătoare în lupta împotriva grupărilor jihadiste utilizând trei “arme”: informațiile colectate meticulos de către serviciile secrete, fermitatea cetățenilor și aspirația autorităților în vederea protejării valorilor contestate de către teroriști.

Din păcate, Bruxelles-ul încă n-a sesizat amenințarea reală a atacurilor grupărilor jihadiste: europenii continuă să accepte un număr imens de refugiați musulmani, ignorând pericolul ce plutește asupra întregii Terra.

Organele de menținere a ordinii publice în statele cu un potențial ridicat de acțiuni teroriste ar trebui să sporească vigilența, bazându-se într-o măsură mai redusă pe informatorii din cartierele cu o densă populație musulmană: învingerea “islamiștilor” în Siria și Irak ar putea amplifica amenințarea teroristă în Europa.

Bruxelles-ul ar trebui să dea dovadă de mai multă ardoare în lupta împotriva terorismului, analizând minuțios manifestările violente ale “jihadiștilor” și elaborând strategii durabile pentru adaptarea la realitățile actuale și pentru eliminarea pericolului terorist în Europa.

Potrivit unor surse, actualmente peste 7 milioan. de refugiați din statele musulmane sunt în drum către Europa. Oare câți dintre aceștia au o misiune similară celei lui Salman Abedi?..

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.