Oficialii NATO – îngrijorați de lipsa protecției împotriva “Armatei”

0 221

Experţii occidentali au reluat discuţiile despre posibilităţile tancului rusesc T-14 “Armata”, reprezentantul Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra (IISS), Brig Ben Barry, remarcând chiar ineficienţa armelor antitanc ale NATO împotriva creaţiei armurierilor ruşi.

Echipat cu o combinaţie de armură multistrat şi complexul de protecție activă “Afganit” (destinat detonării senzorilor de dirijare ai rachetelor si proiectilelor antitanc până la impactul cu blindajul mașinii de luptă), sistemul foloseşte un radar capabil de scanare circulară, un dispozitiv pentru explorare electronică, un mecanism puternic de deviere de la ţintă a proiectilelor inamicului şi unul pentru blocarea sistemului de ghidare cu laser.

Datorită mortierelor înzestrate cu un sistem de protecţie activă, acesta poate fi extrem de eficient inclusiv contra proiectilelor folosite împotriva ţintelor blindate, demonstrând o eficienţă maximă în cazul utilizării împotriva muniţiilor pe bază de energie chimică, inclusiv a rachetelor.

Propulsat de un motor cu o capacitate de până la 1.500 CP, tancul de 57 tone poate aborda pante cu o înclinare de 60 de grade şi poate trece peste obstacole cu o înălţime de până la 1,5 metri, atingând o viteză de 90 de km/h.

Montarea celei mai moderne suspensii îi permite maşinii de luptă controlarea individuală a fiecărui galet al şenilei, asigurarea unui profil jos în marş, aderenţa mai bună la drum drept şi manevrabilitatea exactă pe teren cu obstacole.

În cazul ridicării părţii din spate a maşinii de luptă la un nivel mai înalt decât cea din faţă, se modifică unghiul de înălţare şi azimutul tunului, permiţând efectuarea tragerilor asupra ţintelor aeriene care zboară la înălţime joasă.

În turela acţionată de la distanţă, pe lângă alte arme cu încărcare automată, este montat tunul principal (calibru 125mm), complet stabilizat în cele 3 axe de către un sistem giroscopic cu laser şi cu o cadenţă mai mare datorită mecanismului automat de răcire a țevii.

Cuplată la armamentul din turelă, centrala de conducere a focului este echipată cu dispozitive performante pentru asigurarea vizibilităţii pe timp de noapte (ecrane video cu filtre anti-laser, telemetru laser, procesor balistic cuplat la senzorii pentru stabilirea vitezei si a direcției vântului), iar centrala de armament permite diferenţierea ţintelor conform criteriului “amic-inamic”, trimiţând către ţintă un semnal digital de comandă criptat.

Executând identificarea ţintei în doar 0,6 secunde, în cazul unui obiectiv aparţinând aliaţilor laserul blochează declanșarea focului.

Sistemul contramăsurilor electronice include si un proiector laser de bruiaj, iar receptorul de avertizare localizează sursa de iluminare care dirijează rachetele antitanc inamice si emite un puternic spot laser capabil să orbească sistemele optice de dirijare.

Afişând situaţia tactică, inclusiv sub forma unei hărţi digitale, sistemul de navigaţie al tancului utilizează canale GPS pentru stabilirea coordonatelor țintelor fixe si aflate în mișcare.

Destinat efectuării războiului radio-electronic, sistemul de comunicaţii dispune de receptor de bandă largă şi emiţător de bruiaj, transmiţând coordonatele ţintei şi o atacând-o în maximum 9 secunde de la detectare.

 În contextul tranziției către o armată profesionistă şi al declinului populației, constructorii ruşi pentru prima dată au acordat prioritate posibilităţii de supraviețuire a personalului, separând turnul echipajului de locul depozitării muniţiei.

Deocamdată, este preconizată producerea a doar 100 maşini de luptă T-14 “Armata”, menite să înlocuiască tancurile mai vechi “T-72BV3” și “T-90”.

Se poate teoretiza la nesfârşit vizavi de capacităţile de luptă ale tancului, însă adevărul se va putea afla doar în cadrul unei adevărate lupte “corp la corp”.

În cadrul Programului de Stat pentru Armament al Rusiei este plasată comanda de stat pentru producția a 2.300 tancuri T-14 până în 2020, în 2017 (concomitent cu iniţierea procedurii de rectificare a deficiențelor) începându-se producția în masă a mașinilor de luptă care nu va fi redusă nici în condiţii de criză.

Prezentat pentru prima dată publicului în timpul “Paradei Victoriei”din 9.05.2015, tancul T-14 “Armata” este o premieră mondială în cadrul conceptului “războiului bazat pe rețele” (în engleză, “network-centric warfare”: doctrina actuală a Revoluției în Afacerile Militare, reprezentând cea mai nouă etapă a cursei înarmărilor), o mașină de luptă aptă să denatureze imaginea vizuală pentru a îngreuna depistarea tancului de către inamic.

Acoperit cu o vopsea specială radar-absorbantă, tancul este dotat cu un blindaj puternic şi sisteme de apărare electromagnetice care derutează proiectilele ghidate îndreptate spre el sau le explodează înspre exterior până la atingerea țintei. Iar datorită mitralierei teleghidate de 7,62 mm şi tunului principal de 125 mm. (capabil să lanseze rachete teleghidate şi proiectile fără a fi manevrat de către echipaj), oamenii pot fi menținuți în afara zonei periculoase.

După o serie de testări, mașina de luptă ar putea intra în dotarea Forțelor Armate a Federației Ruse, însuși președintele Putin promițând cumpărarea pentru necesitățile Armatei a circa 2.300 de asemenea tancuri noi.

Proiectată la Corporația de producție și cercetare “Uralvagonzavod”, noua mașină de luptă reprezintă un progres vizibil al constructorilor de tancuri din Federația Rusă și un potențial stimulent pentru o nouă cursă a înarmărilor, mai ales în contextul încordării relațiilor dintre Moscova și Washington.

Leave A Reply

Your email address will not be published.