Londra, din nou sub teroare

0 258

Londra a devenit ținta unui nou atac terorist, al treilea în doar două luni și jumătate (după cele din apropierea Parlamentului britanic și de la “Manchester Arena”), comis chiar în ajunul scrutinului parlamentar anticipat din țară.

De data aceasta, criminalii au diversificat scenariul: intrând cu camioneta în pietonii de pe trotuarul din apropierea London Bridge, aceștia au continuat deplasarea, ulterior coborând din mașină, lovind și înjunghiind, la întâmplare, mai multe persoane aflate în “Borough Market”, pe străzi și în restaurante.

Potrivit Poliției metropolitane, toți cei trei presupuși autori ai atacului soldat cu 6 morți și 30 răniți fuseseră împușcați mortal, la doar 8 minute după înștiințarea polițiștilor.

La conferința de presă consacrată atacului din Londra, Theresa May le-a mulțumit membrilor echipelor de intervenție și celor care se apăraseră de agresori, remarcând dejucarea a cinci atentate de către serviciile secrete britanice. Deși negase existența legăturii dintre cele trei atacuri teroriste, Theresa May a remarcat comiterea acestora de către islamiști extremiști, subliniind importanța luptei împotriva terorismului. Relevând suspendarea campaniei electorale de către unele partide și petiția prin care un număr impresionant de britanici ceruse amânarea alegerilor preconizate pentru 8 iunie curent, șefa Executivului de la Londra a convocat pentru duminică reuniunea de urgență a conducătorilor ministerelor de forță și a directorilor serviciilor de securitate.

Pledând pentru necesitatea întreprinderii măsurilor militare și distrugerea ISIS în Irak și Siria, prim-ministrul britanic a îndemnat populația la unire împotriva teroriștilor și la înfrângerea dușmanilor.

Asemănarea atacurilor din centrul Londrei cu atentatele produse în ultimii ani în Franța, Germania și Marea Britanie permite a le incrimina rețelei teroriste “Stat Islamic”: deși ultimul atac, deocamdată, n-a fost revendicat, simpatizanții Statului Islamic” deja l-au salutat, postând mesaje pe site-uri de socializare.

Solidar cu poporul britanic, președintele SUA și-a exprimat disponibilitatea oferirii asistenței necesare, reiterând ideea limitării călătoriilor și a imigrației pentru sporirea nivelului de securitate în spațiul european.

Deși, inițial, premierul britanic ridicase nivelul alertei la “critic” (cel mai înalt posibil), iar cele mai populate străzi ale orașului erau patrulate în permanență de către militari înarmaţi, ulterior acesta fusese coborât la “sever” (însemnând posibilitate mare, dar nu iminentă, a producerii unui atac terorist).                Potrivit raportului Oficiului de coordonare pentru analizarea amenințărilor (Bruxelles), actualmente în Belgia nu există nici o regiune totalmente lipsită de un astfel de pericol, iar wahhabismul (mişcarea politico-religioasă a musulmanilor bazată pe doctrina fundamentalistă a islamului, care are drept scop revenirea religiei islamice la puritatea sa originală şi unirea tuturor arabilor într-un stat, conform preceptelor Coranului), extinzându-se în Europa prin intermediul posturilor TV și al Internetului, complică situația pe zi ce trece.

A venit timpul înlocuirii corectitudinii politice cu măsuri menite să asigure viața și securitatea cetățenilor Uniunii Europene. Este imperios necesară restricționarea călătoriilor în Europa a musulmanilor și expulzarea de pe “Bătrânul continent a tuturor mahomedanilor simpatizanți ai “Statului Islamic”, cel puțin până la anihilarea rețelei teroriste care a revendicat deja atâtea atacuri împotriva cetățenilor pașnici.

Leave A Reply

Your email address will not be published.