Lumea a mai pierdut un lider

0 242

La 16 iunie 2017, la vârsta de 87 ani, a decedat ex-cancelarul german Helmut Josef Michael Kohl, unul dintre cei mai influenți politicieni europeni și arhitecți ai Europei unificate după terminarea Războiului Rece, omul care timp de 16 ani (1982-1998) a deținut patru mandate consecutive de conducător al Guvernului de la Berlin (cel mai lung mandat în acest post după Otto von Bismarck), principalul maimarbașa al Reunificării Germaniei din 03.10.1990, când teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în cinci (5) landuri, aderase la legile și constituția Republici Federative Germane (RFG).

Comentând încetarea din viață a predecesorului său, actualul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, l-a declarat “un adevărat noroc pentru Germania”, remarcând “necesitatea trecerii timpului pentru a realiza ce mare personalitate am pierdut în persoana lui”.

Sigmar Gabriel (ministrul german de externe) l-a numit pe Kohl “un mare politician și om de stat german” care a înlesnit unitatea Germaniei și unificarea Europei.

Contribuția esențială a lui Koll la finalizarea războiului rece a remarcat-o, în declarația sa oficială, și ex-președintele SUA, George W. Bush, potrivit căruia acest extrem de important lider al Europei postbelice (care și-a consacrat viața “consolidării instituțiilor democratice din țară și de peste hotare”) “a urât războiul, dar și mai mult dezgust a simțit față de totalitarism”.

Declarându-se profund șocat de moartea ex-cancelarului, președintele Comisiei Europene l-a numit pe Kohl “însăși esența Europei”, deoarece acesta nu doar “a umplut de viaţă casa europeană”, dar şi pentru că totdeauna a ştiut să vadă semnificația istorică a evenimentelor în adevăratul sens al cuvântului şi niciodată n-a încetat a construi planuri pentru eficientizarea viitorului întregului continent. Remarcând imposibilitatea existenţei fără H. Koll a monedei unice europene, Jean Claude Junker a declarat: “el de la bun început a înțeles importanţa politică și economică, valoarea incomensurabilă şi forța de coeziune a monedei unice pentru continent”; “pentru acest aliat apropiat al lui Francois Mitterand, Europa a constituit mereu un proiect de pacificare”.

Considerându-se norocos pentru posibilitatea de a-l cunoaşte personal, preşedintele Vladimir Putin şi-a declarat admiraţia pentru înțelepciunea şi abilitatea liderului german de a lua decizii echilibrate, orientate spre viitor, inclusiv în cele mai dificile situaţii, menţionând: în memoria cetăţenilor ruşi, “el va rămâne un susţinător principial al dezvoltării relațiilor de prietenie” dintre cele două ţări, o personalitate cu un aport considerabil “la consolidarea cooperării bilaterale reciproc avantajoase și a relațiilor de bună vecinătate” dintre Moscova şi Berlin.

Menţionându-i enorma contribuţie personală la încetarea “războiului rece”, în telegrama adresată Angelei Merkel, Dimitri Medvedev (premierul Federaţiei Ruse) a specificat aportul incontestabil al lui Helmut Kohl la stabilirea bazei relaţiilor ruso-germane, dezvoltarea şi consolidarea bunei vecinătăți, a parteneriatului şi a cooperării dintre cele două ţări şi popoare.

În memoria contemporanilor, “cancelarul unităţii germane” va rămâne un lider de talie mondială, un politician de o importanţă inestimabilă, iar numele lui va fi legat indisolubil de cele mai importante evenimente politice din istoria omenirii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.