Democrații de la Chișinău și București s-au întâlnit la Bruxelles

0 222

În cadrul întrevederii de la Bruxelles (20.06.2017), Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) i-a prezentat vicepreședintei grupului ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) din Parlamentul European, Norica Nicolai, acțiunile conducerii de la Chişinău, planurile de reformare a țării în ansamblu şi proiectele de transformare a clasei politice în particular.

 Îndemnându-i pe liderii PDM să fie fermi în acțiunile de reformare promovate de către Guvernul Filip, vicepreședinta grupului ALDE i-a asigurat de toată susţinerea Uniunii Europene în această privinţă, remarcând aprecierea reformelor în justiția moldovenească de către autorităţile de la Bruxelles. Specificând necesitatea efectuării expertizei tehnico-juridice a sistemului electoral din Republica Moldova (RM) de către experții Comisiei de la Veneția, N. Nicolai a evidenţiat imposibilitatea impunerii oricărui stat de către UE a unui anumit sistem de vot şi a condiţionării asistenței macrofinanciare pentru RM cu menţinerea modelului de scrutin.

Primind un răspuns pozitiv din partea vicepreședintei ALDE la solicitarea suportului Parlamentului European în vederea promovării legii privind interzicerea propagandei rusești în mass-media din RM, liderul PDM şi-a manifestat dorinţa purtării unui dialog cu contestatarii intenţiei de modificare a sistemului electoral din Moldova din cadrul Legislativului de la Bruxelles. Amintindu-i deputatului Cristian Preda (membrul grupului Popularilor Europeni) despre promovarea sistemului electoral mixt de către Partidul Liberal-Democrat, Plahotniuc menţionase tendinţa PDM spre definitivarea cu succes a acestei schimbări.

La rândul său, Cristian Preda şi-a exprimat ezitarea vizavi de oportunitatea modificării sistemului electoral din Moldova, intenţionând evitarea periclitării sistemului pluripartid din ţară. Pledând pentru necesitatea stopării propagandei ruse în RM, deputatul european a îndemnat conducerea PDM la intensificarea comunicării și cooperării bilaterale atât în cadrul forumului de la Bruxelles, cât și la întâlnirile ulterioare dintre exponenții celor două curente politice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.