Principalul pretendent al Kremlinului la șefia Biroului pentru lupta împotriva terorismului din cadrul ONU

0 143

Moscova l-a nominalizat pe principalul candidat la șefia noii structuri – Biroul pentru lupta împotriva terorismului din cadrul ONU. Deși anterior funcția respectivă se preconiza a fi ocupată de către o persoană cu grad diplomatic de Ambasador, conducătorul noii structuri va fi, cel mai probabil, Vladimir Voronkov, în vârstă de 64 ani, din 2011 – reprezentantul permanent al Federației Ruse (FR) pe lângă organizațiile internaționale de la Viena.

Potrivit surselor din cadrul Secretariatului ONU, detaliile numirii preconizate V. Voronkov le-a discutat în cadrul întrevederii de la New York (20.06.2017) cu Secretarul General al ONU, António Guterres, iar anunțarea oficială a provivasirii urmează a fi făcută în zilele următoare.

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moscova (1975), diplomatul (vorbitor fluent de engleză și poloneză) și-a început cariera în calitate de translator la cel mai înalt nivel, efectuând traduceri pentru secretarii generali ai PCUS Leonid Brezhnev și Konstantin Chernenko.

Din 1989 activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE): la începutul meliniului a fost ministru-consilier al Ambasadei FR în Polonia, în perioada 2002-2005 – vicedirector al Departamentului personal din cadrul Ministerului, până în 2008 – adjunctul reprezentantului permanent al FR pe lângă OSCE, iar între 2008 și 2011 – șeful Departamentului Cooperare Europeană al MAE. 

V.Voronkov a fost membrul Consiliului de Guvernare al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și șeful delegației ruse la sesiunile Comisiilor Naţiunilor Unite antidrog și pentru prevenirea criminalităţii şi justiţie penală.

Începutul mileniului a fost marcat de o apropiere și colaborare activă dintre Rusia și Occident: fusese lansat programul “Parteneriat pentru modernizare”, după o întrerupere îndelungată de război în Georgia își reluase activitatea Consiliul “Rusia-NATO”, erau în plină desfășurare tratativele privind anularea reciprocă a vizelor dintre FR și UE. La toate negocierile menționate delegația rusă a fost condusă de către Vladimir Voronkov.

Deși, inițial, Kremlinul îl propusese pentru acest post pe Sergei Kislyak (Ambasadorul FR în SUA, preconizat a fi înlocuit în curând cu viceministrul de externe Anatoly Antonov), aprobarea candidaturii acestuia provocase dificultăți.

Un alt pretendent la ocuparea funcției menționate a fost Ghenadi Gatilov, viceministrul de externe responsabil pentru relațiile cu ONU, însă acesta nu părea a-i face concurență lui Voronkov.

Deoarece ocupantul funcției respective va avea statut de adjunct al secretarului general al ONU, în cazul desemnării lui V. Voronkov, Rusia, pentru prima dată, va avea un conațional într-un post de o atare importanța în sistemul ONU.

În timpul existenței URSS, secretarul general al ONU a avut mereu un “vice de la Moscova”, însă actualmente niciunul dintre cei 11 secretari adjuncți nu reprezintă Kremlinul, deși celelalte patru țări-membre permanente ale Consiliului de Securitate (SUA, Franța, Republica Populară Chineză, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord) au câte un asemenea adjunct.

Potrivit declarației lui António Guterres, în timpul activității lui Voronkov,  Reprezentanța permanentă a Rusiei pe lângă ONU a inițiat o serie de proiecte reușite (inclusiv în domeniul combaterii terorismului), realizarea cărora de către angajații Biroului pentru Droguri și Criminalitate a contribuit în mare măsură la reducerea riscului de atacuri teroriste la nivel mondial.

Eduard BOBOC

Leave A Reply

Your email address will not be published.