Rogozin: Rusia va fi acoperită în totalitate cu o “cupolă antirachetă”

0 183

Un grup de conducători din cadrul industriei de apărare a Federaţiei Ruse le-a propus reprezentanţilor Ministerului Apărării de la Moscova o versiune simplificată a sistemului de protecţie antirachetă.

Constatând elaborarea de către industria și știința militară a variantei raţionale de restabilire operativă a scutului național antirachetă al (inclusiv al eşaloanelor terestru şi spaţial), viceprim-ministrul Dmitriy Rogozin (conducătorul Grupului de lucru interdepartamental pentru constituirea bazei tehnice de apărare aerospațială a Rusiei) a declarat: odată cu finalizarea implementării Sistemului Spaţial Unic, țara sa va fi acoperită în totalitate cu o cupolă antirachetă.

Anterior, comandantul Forțelor Spaţiale, general-locotenentul Aleksandr Golovko, remarcase preconizarea introducerii în serviciul de luptă până la finele anului 2017 a stației radar de nouă generaţie “Voronezh-DM”, capabile să detecteze garantat ținte balistice și hipersonice la o distanță de până la șase mii kilometri.

Din momentul respectiv, funcționarea stației radar era asigurată, concomitent, de către ofițerii schimburilor de serviciu ai Trupelor Cosmice și reprezentanții industriei, iar după transferul în regim de alertă aceasta va trece totalmente în gestiunea Trupelor Cosmice.

În timpul asigurării accesului securizat, instalațiile de calcul ale stației au înregistrat 6 lansări ale rachetelor balistice intercontinentale în regiunea nord-estică a Oceanului Pacific și în direcția nordică.

Parte a Sistemului de avertizare despre atacurile cu rachete, stația radar “Voronezh-DM” (construită în regiunea Krasnoyarsk) are drept sarcini principale asigurarea informațională a soluționării problemelor de apărare antirachetă și eficientizarea contraacțiunilor Forțelor Armate naționale.

Potrivit surselor din Ministerul Apărării de la Moscova, construcția rețelei radar conform tehnologiilor moderne are drept scop îmbunătățirea capacităților Sistemului de avertizare în cazul atacurilor cu rachete pe teritoriul Federației Ruse, iar caracteristicile tehnico-tactice ale radarelor de nouă generație sunt net superioare celor ale inamicului.

Crearea noii rețele de radare de înaltă tehnologie permite sporirea în termeni restrânși a capacităților Sistemului de avertizare în cazul atacurilor cu rachete și asigurarea controlului continuu de pe teritoriul Rusiei asupra tuturor direcțiilor cu un potențial pericol de atac cu rachete.

(Eduard BOBOC)

Leave A Reply

Your email address will not be published.