Putin a aprobat modificările la legea cu privire la starea de război

0 201

La 1 iulie curent, președintele Putin a aprobat modificările la Legea constituțională federală “Cu privire la starea de război”, adoptată de către Duma de Stat (23.06.2017) și Consiliul Federației (28.06.2017), suplimentând-o cu art. 101: stipulând introducerea “regimului de apărare teritorială” “pe teritoriul Federației Ruse sau în anumite teritorii unde a fost introdusă starea de război, în conformitate cu măsurile întreprinse în perioada acțiunii stării de război”, acesta prevede necesitatea eficientizării activității funcționarilor autorităților de stat și locale în timpul organizării și realizării operațiunilor de apărare teritorială.

 De facto, regimul menționat constă în următoarele: a) apărarea populației din teritoriul specificat; b) protecția obiectivelor și a sistemelor de comunicații; c) interzicerea acțiunilor cu caracter diversionist sau terorist; d) asigurarea regimului de asediu conform legislației în vigoare.

V. Putin în repetate rânduri a menționat necesitatea dezvoltării și obligativitatea întăririi continue a potențialului militar al țării pentru apărarea statului de o eventuală agresiune externă.

Potrivit documentului, statele-majore ale apărării pot fi constituite prin decret prezidențial, în special pentru asigurarea interacțiunii dintre autoritățile regionale (pe de o parte) și organele administrației militare sau organizațiile care se vor ocupa de mobilizarea și susținerea regimului de apărare teritorială (pe de altă parte).

Organizată de către autoritățile federale ale puterii statale, organele puterii de stat ale subiecților FR, structurile autoadministrării locale, instituții și organizații, apărarea teritorială are drept scop protejarea populației, a obiectelor și a comunicațiilor situate pe teritoriul Federației Ruse (FR) de acțiunile inamicului, actele de sabotaj sau terorism, introducerea și susținerea stărilor de urgență și de război.

Apărarea teritorială se realizează conform principiului teritorial și se află sub responsabilitatea directă a districtelor militare. Pentru soluționarea problemelor privind planificarea și realizarea activităților de apărare teritorială conducerea districtelor militare (prin intermediul Statului-major General, al direcțiilor principale și centrale ale Ministerului rus al Apărării) cooperează cu ministerele și alte autorități federale ale puterii executive, în mod direct organizând și menținând o interacțiune constantă cu organele puterii executive ale subiecților FR și cele ale autoadministrării locale pe teritoriul districtului militar, totodată asigurând și menținerea ordinii publice în regiune.

De altfel, la activitățile de realizare a apărării teritoriale pot participa atât organizații (indiferent de formele de proprietate), cât și cetățeni ai FR.

Cel mai probabil, motivul aprobării modificărilor legislative menționate de către președintele rus îl reprezintă dorința perfecționării mecanismului de interacțiune dintre organele militare și structurile civile ale administrării locale.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.