O inima artificiala, mai ieftină şi mai rezistentă

0 139

Cardiologii de la Centrul Federal Siberian Biomedical de Cercetări în domeniul Hematologiei “E. N. Meshalkin” (Novosibirsk) au creat o inima artificiala, de 3-5 ori mai ieftină decât analoagele acesteia deja existente, inovaţia reprezentând o pompă pentru susţinerea mecanică a circuitului sanguin, confecţionată după o tehnologie inedită.

Principalul avantaj îl reprezintă preţul inovaţiei: în timp ce actualele analoage europene şi ruseşti valorează aproximativ 10 milioane ruble, noul dispozitiv va costa între 3 şi 5 milioane ruble.

Inima” inventată la Novosibirsk funcţionează pe baza unei pompe cu roţi zimţate, necesare pentru menţinerea tensiunii superficiale, acest lucru permiţând reducerea contactului pieselor cu sângele şi diminuarea riscului formării cheagurilor sanguine letale.

Având dimensiuni mai mici şi o greutate redusă, “inovaţia siberiană” este mai uşor de implantat. Asemenea dispozitive cel mai frecvent sunt utilizate în calitate de aşa-zisă punte către transplant: montandu-se provizoriu atât pacienţilor aflaţi în aşteptarea unui organ nou, cât şi celor vârstnici, acestea le permit prelungirea vieţii cu până la 30 ani.

Actualmente, elaborarea este în curs de testare, iar la toamnă este planificată implantarea dispozitivului animalelor de laborator (micro-porcuşorilor şi, eventual, viţeilor), pentru evaluarea siguranţei şi a expunerii la sânge.

Anterior, mass-media relatase despre tipărirea inimii pe o imprimantă 3D de către savanţii de la Școala Tehnică Superioară din Zurich: acolo cercetătorii germani au creat un organ absolut moale, cu un mecanism de pompare.

Însă, de data aceasta, utilizarea formatului 3D, de rând cu materialele moi şi flexibile, a permis reproducerea structurii interne complexe a cordului artificial care, de facto, reprezintă un monobloc.

Astfel, savanţii nu-şi mai fac griji pentru modul îmbinării diverselor mecanisme interne, cu excepţia porturilor de intrare/ieşire, prin care va circula sângele.

Elaborarea oamenilor de știință din Novosibirsk a fost prezentată în cadrul Forumului Internațional al Dezvoltării Tehnologice “Tehnoprom”, organizat în cel mai mare oraş siberian în perioada 20-22 iunie, anul curent.

Leave A Reply

Your email address will not be published.