“Moscova atacă libertatea de exprimare pe Internet”

0 165

Potrivit Raportului Organizației pentru Drepturile Omului “Human Rights Watch” din 18.07.2017, în ultimul timp în Rusia s-a creat un sistem de restricții severe privind libertatea exprimării pe Internet, legile represive existente oferindu-le autorităţilor statale diverse posibilităţi pentru restricționarea accesului cetăţenilor la informații.

În opinia activiștilor pentru drepturile omului, începând cu 2012, zeci de oameni din întreaga țară au fost urmăriţi penal în mod nejustificat pentru publicarea opiniilor pe rețelele sociale, postarea materialelor video, a articolelor sau a interviurilor. Pretextând combaterea extremismului, autoritățile au blocat sute de site-uri web.

Conform stipulărilor documentului, legile represive existente îi oferă Guvernului posibilitatea restricţionării accesului la informațiile considerate de către autorităţi drept extremiste sau contrare “valorilor tradiţionale”, observatorii “Human Rights Watch” susținând că astfel autoritățile încalcă în mod deschis drepturile omului.

Raportul intitulat “On-line și pe toate fronturile. Atacul împotriva libertății de exprimare a opiniilor în Rusia” este dedicat activităţii autorităților ruse și înăspririi ţintite a controlului asupra celor întâmplate în Internet.

Potrivit datelor Centrului informațional-analitic rus “Sova”, în 2010, în baza aşa-ziselor “articole extremiste“ au fost condamnaţi 30 utilizatori ai rețelelor sociale, iar până în 2015 numărul acestora a crescut până la 216. În 2014-2016 de activitatea on-line au ţinut circa 85% din condamnările pentru “declarații extremiste”, iar numărul celor ajunşi la închisoare pentru exprimări în Internet din septembrie 2015 până în februarie 2017 a crescut de la 54 la 94 persoane.

În procesul elaborării Raportului (bazat pe interviuri cu avocați, jurnalişti, reprezentanţi ai organizațiilor non-guvernamentale, specialişti în domeniul drepturilor omului, bloggeri și rudele acestora), autorii au intervievat peste 50 persoane, analizând legislaţia în vigoare, rechizitorii şi acuzaţii concrete.

Leave A Reply

Your email address will not be published.