Germania îngheață livrarea armamentului către Turcia

0 184

Escaladarea diferendului privind respectarea drepturilor omului dintre Ankara şi Berlin a determinat-o pe Claudia Roth, vice-speakerul Bundestag-ului din partea Partidului ecologist german “Bündnis 90 / Die Grünen” (“Alianța 90 / Verzii”) să propună înghețarea imediată a livrărilor de armament către Turcia, pentru evitarea utilizării acestuia în cadrul represiuniilor organizate de către oponenții regimului.

Recent, Ministerul turc de Externe a condamnat comentariile oficialilor germani în legătură cu arestarea activistului în domeniul drepturilor omului Peter Shtoydtner (Istanbul, 5.07.2017), iar conducerea actualei diplomații tudești le-a recomandat cetățenilor evitetarea călătoriilor în Turcia.

Pentru înăsprirea politicii față de Ankara a pledat și cancelarul Angela Merkel, care a calificat măsurile anunțate împotriva Turciei drept “indispensabile și inevitabile”.

Necesitatea înghețării provizorii a proiectelor germano-turce în domeniul armamentului a determinat-o decizia Berlinului privind revizuirea planurilor de cooperare cu Turcia în mai multe sfere de activitate, deși până la 21 iulie toate livrările conforme contractului de aderare la NATO păreau a se desfășura fără probleme.

Potrivit unor surse de la Ministerul Economiei, deocamdată Guvernul de la Berlin n-a luat o decizie finală în această privință, analizând, încă, toate proiectele vizând înzestrarea cu armament a statului turc.

Joi, Sigmar Gabriel (ministrul german de externe) a remarcat imposibilitatea urmării în continuare de către Berlin a aceleiași politici față de Turcia, datorită situației incerte din această țară.

O ultimă deteriorare a relațiilor bilaterale dintre cele două state a fost cauzată de reținerea în Turcia a șase apărători ai drepturilor omului, acuzați de susținerea activității grupărilor teroriste. Potrivit șefului diplomației germane, printre aceștia era și un conațional al său, participant la seminarul consacrat cazurilor de încălcare a drepturilor omului, care nu avea nici calitatea de “expert-turcolog”, nici cunoștințe printre politicienii locali și nicio publicație în mass-media din regiune.

Relațiile turco-germane s-au deteriorat în contextul disensiunilor legate de baza aeriană militară de la Incirlik, când Berlinul a recurs la retragerea trupelor din regiune, ca urmare a interzicerii vizitelor parlamentarilor germani de către Ancara.

Leave A Reply

Your email address will not be published.