Val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat până luni

0 367

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit până luni atenționarea meteorologică Cod galben de caniculă valabilă în 16 județe și a avertizat că la nivelul întregii țări se înregistrează un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

Județele aflate sub Cod galben de caniculă sunt: Alba, Arad, București, Bihor, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Olt, Timiș și Teleorman.

„În intervalul 22-24 iulie, valul de căldură va persista în toată țara, iar disconfortul termic va fi accentuat în vest, sud și sud-est și pe arii restrânse în rest. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime frecvent între 35 și 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade. În zonele de deal și de munte, în jumătatea de nord-est și pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor și al nopților, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată”, se spune în atenționarea ANM.

În perioadele de caniculă, medicii sfătuiesc să se consume în această perioadă fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

Totodată, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Medicii mai recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale și să se evite consumul alimentelor ușor perisabile.

„Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, spun medicii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.