Pentagonul, îngrijorat de achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de apărare antirachetă

0 200

Achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de apărare antirachetă C-400 “Triumf” a provocat îngrijorarea Pentagonului, a declarat generalul Joseph Francis Dunford Jr. (Președintele Comitetului Întrunit al șefilor Statelor Majore al SUA) la conferința de securitate din orașul Aspen (Colorado), tăgăduind însăși posibilitatea efectuării unei asemenea tranzacții.

Anterior, Agenția Informațională “EADaily” (“EurAsia Daily”) remarcase punerea sub semnul întrebării a compatibilității acestor sisteme cu echipamentul militar aflat în dotarea NATO de către actualul ministru american al apărării, generalul James Norman Mattis.

Încheierea contractului de furnizare a sistemelor C-400 Triumf” întâmpină o mulțime de dificultăți, inclusiv reticența negociatorilor ruși vizavi de intențiile colegilor turci și refuzul organelor de securitate de a transfera un sistem atât de important în mâinile unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Cu toate acestea, la 18 iulie curent, remarcând depășirea tuturor dificultăților de către părți, Fikri Ișik (ministrul turc al apărării) a anunțat semnarea, în viitorul apropiat, a contractului de furnizare a sistemelor rusești C-400 concepute pentru distrugerea: aeronavelor tactice și strategice, a rachetelor balistice, a aparatelor de zbor hipersonice și a altor mijloace de atac aerian, în condițiile contracarării radioelectronice și a altor forme de contracarare.

Reprezentând o nouă generație a sistemelor de apărare aeriană, dezvoltată de către Societatea pe Acțiuni Biroul Central de Proiectare Navală “Almaz” (St. Petersburg) cu scopul perfecționării familiei C-300 (anterior cunoscute ca S-300PMU-3”), actualmente acestea au codul de identificare NATO “SA21 Growler”.

Singura de felul ei datorită nomenclatorului și complexității proiectelor elaborate, Societatea fondată în 1949 este un lider recunoscut în proiectarea și industria construcțiilor navale din Rusia, unicul designer rus al bărcilor de mare viteză, al navelor militare de suprafață cu cilindree mici și mijlocii, al ambarcațiunilor pe pernă de aer, al vaselor militare anti-mină, al navelor cu destinație specială și al docurilor plutitoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.