Petro Poroshenko i-a retras cetățenia ucraineană ex-președintelui georgian

0 189

După efectuarea ultimei vizite la Tbilisi, Petro Poroshenko a decis retragerea cetățeniei ucrainene și extrădarea în țara de origine a lui Miheil Saakashvili (foto) (ex-președintele georgian și fostul guvernator al regiunii Odessa), potrivit unor surse din cadrul Serviciului de Stat pentru Migrație drept motiv în această privință constituind referințele false furnizate în actele de solicitare a pașaportului (tăinuirea informației cu privire la vizarea de vreo anchetă penală în chestionarul completat în 2015, în pofida arestării în absență în Georgia).

Decizia a intervenit după întâlnirea de săptămâna trecută dintre P. Poroșenko și omologul său georgian Ghiorghi Margvelașvili, în cadrul căreia cei doi șefi de state și-au anunțat intenția cooperării pentru aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Potrivit afirmației lui Saakashvili, scopul delegației președintelui ucrainean în la Tbilisi l-a constituit “întâlnirea secretă” cu miliardarul Bidzina Ivanishvili, prim-ministrul georgian din octombrie 2012 până în noiembrie 2013.

În scurt timp, indignat de acțiunile liderului de la Kiev, Saakashvili a declarat drept ilegală retragerea cetățeniei ucrainene, invocând în această privință prevederile dreptului internațional și stipulările legislației naționale vizând imposibilitatea privării ucrainenilor de unica cetățenie deținută.

De fapt, Poroshenko îi acordase lui Saakashvili cetățenia ucraineană după preluarea conducerii administrației regionale Odessa (martie, 2015), pentru a-i legaliza ocuparea funcției de guvernator al regiunii. Și anume din această cauză, în decembrie 2015 autoritățile de la Tbilisi i-au retras-o pe cea georgiană.

Despre inițiativa lui Poroshenko în vederea retragerii cetățeniei ucrainene Saakashvili a declarat la scurt timp după demisia din funcția de guvernator (noiembrie, 2016), gest prin care a dorit să-și manifeste protestul împotriva corupției din țară și să-l acuze pe liderul de la Kiev de subminarea eforturilor sale privind efectuarea reformei administrative în regiunea Odessa.

Președintele ucrainean i-a acceptat demisia, însă împreună cu Saakashvili s-au retras din funcții și “pilonii” echipei acestuia.

Între timp, Saakashvili a intrat în viața politică ucraineană, formând un partid de opoziție care denunțase corupția și imobilismul autorităților de la Kiev, atacându-l pe președintele țării și propunându-și obținerea convocării alegerilor anticipate.

Implicându-se în combaterea contrabandei din porturile Odessa și Chernomorsk (fostul Il’ichovsk), M. Saakashvili a contribuit într-o măsură considerabilă la stabilizarea sudului Ucrainei, nemulțumindu-i profund pe mai mulți oligarhi și potentați ucraineni care aveau afaceri cu regimul separatist de la Tiraspol.

Teoretic, retragerea cetățeniei ucrainene le oferă autorităților de la Kiev dreptul extrădării lui Saakashvili în Georgia, unde, foarte probabil, el va ajunge pe banca acuzaților, inclusiv pentru abuz de putere. În situația creată, unica soluție pentru evitarea comdamnării ar putea-o constitui solicitarea azilului politic al SUA sau al unei alte țări care va accepta și va fi aptă să-i ofere protecție.

Leave A Reply

Your email address will not be published.