Expulzarea diplomaților americani îi va afecta considerabil pe ruși

0 202

Potrivit declarației fostului diplomat american Donald Jensen (citat de “postul BBC în limba rusă”), reducerea de către Kremlin a personalului diplomatic al Statelor Unite va avea o repercusiune negativa asupră cetățenilor ruși înșiși.

În opinia lui D. Jensen (care a lucrat la Moscova în anii 80-90), măsura respectivă nu va prejudicia substanțial activitatea Ambasadei SUA în vederea promovării politicii Washingtonului, dar va încetini procesul eliberării vizelor cetățenilor ruși.

Deoarece reducerea personalului este lăsată la latitudinea autorităților SUA, acestora le este mai simplu s-o efectueze din contul angajaților locali. Și nu pentru că aceștia ar lucra mai prost, ci doar fiindcă ei pot fi mai simplu concediați, din cauza tipurilor de contracte încheiate.

Aceeași opinie privind mărirea considerabilă a termenului de perfectare și eliberare a vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii ruși (la săptămâni sau chiar luni întregi), drept răspuns la acțiunile Kremlinului, a expus-o și fostul Ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul.

Anterior, Kremlinul le-a interzis diplomaților americani accesul la complexul rezidențial din Serebryanyy bor (deținut de către Ambasada SUA în Rusia) și utilizarea tuturor depozitelor acestei reprezentanțe diplomatice de pe strada Dorozhnaya din capitală.

În plus, Moscova i-a cerut Washingtonului reducerea cu 755 persoane a numărului diplomaților americani aflați în Rusia și expulzarea lor până la 1 septembrie curent, pentru a aduce numărul acestora “în corespundere exactă cu numărul diplomaților ruși și al personalului tehnic care se află în SUA”, și anume – la 455 de funcționari ai Ambasadei și ai consulatelor.

Măsurile respective reprezintă un răspuns la proiectul de lege cu privire la impunerea noilor sancțiuni împotriva Rusiei (deja aprobat de către Congresul SUA).

Surse din cadrul Ministerului rus de Externe au remarcat dreptul Moscovei la întreprinderea, “pe bază de reciprocitate”, și a altor măsuri care ar putea afecta interesele SUA”, menționând interdependența dintre acțiunile ulterioare ale Kremlinului și reacția Washington-ului la faptele deja întreprinse de către autoritățile Federației Ruse. Totodată, acestea au evidențiat determinarea deciziei de o serie de măsuri ostile din partea Washington-ului (inclusiv sancțiunile ilegale împotriva Rusiei, defăimarea autorităților acesteia, expulzarea în masă a diplomaților și exproprierea proprietății diplomatice), iar șeful diplomației ruse (S. Lavrov) a calificat răspunsul “absolut adecvat” al Kremlinului drept “o măsură forțată care se înscrie pe deplin în practica internațională și care vizează protejarea intereselor rusești legitime”.

La finele lunii decembrie (2016), “drept răspuns la ingerința rusă în alegerile din SUA și hartuirea diplomaților americani”, Guvernul de la Washington a declarat persona non grata 35 diplomați ruși și a închis două vile apartinand Ambasadei Rusiei in SUA (situate în statele New York și Maryland).

Declarând drept motiv al deciziei Kremlinului tentativa Washington-ului (întreprinsă fără nicio provocare din partea Moscovei) spre deteriorarea relațiilor dintre SUA și Federația Rusă, președintele V. Putin a relevat imposibilitatea îmbunătățirii acestora în timpul apropiat.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.