Dmitriy Rogozin declarat persona non-grata la Chișinău

0 204

În cadrul ședinței din 2 august curent, la propunerea ministrului de externe, Andrei Galbur, Guvernul Republicii Moldova, cu majoritatea voturilor, l-a declarat pesrona non-grata pe vicepremierul rus Dmitriy Rogozin, reprezentantul special al președintelui Putin pentru Transnistria.

Ca urmare a declarațiilor și comentariilor publice cu un vădit caracter ostil, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său din partea acestuia (inclusiv în cadrul postului de televiziune “Rossiya 24”), Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe Ambasadorul Federației Ruse, Farit Mukhametshin, pentru a dezaproba afirmațiile “contrare naturii relațiilor bilaterale pe care încearcă să le construiască Chișinăul și Moscova”, comunicându-i nemulţumirile autorităţilor moldovene vizavi de atitudinea înaltului oficial rus și interdicția întrării acestuia în Republica Moldova în perioada următoare.

Deși premierul Pavel Filip a calificat declarațiile lui Rogozin drept “inacceptabile”, președintele Igor Dodon a criticat decizia Executivului care ar fi implicat Chișinăul într-un “scandal geopolitic și diplomatic fără precedent”, datorită acționării “din proprie inițiativă sau, mai probabil, ca o marionetă controlată din străinătate”.

În aceeași zi (02.08.2017), Ambasadorul Andrei Neguța a fost convocat la Ministerul de Externe al Federației Ruse, pentru a i se comunica protestul Kremlinului față de anunțarea vicepremierului Rogozin persona non grata în Republica Moldova.

La 28 iulie, autoritățile române i-au interzis traversarea spațiului aerian al țării aeronavei S7 (“Moscova – Chișinău”), la bordul căreia, pe lângă alți pasageri, se afla delegația rusă condusă de către D. Rogozin, forțând aparatul de zbor să aterizeze pe aeroportul din Minsk.

Remarcând coordonarea deplină a traseului călătoriei cu autoritățile moldovene, Rogozin a calificat situația drept “sălbatică și provocatoare”, într-un interviu chiar acuzându-l pe Vladimir Plakhotnyuk (liderul partidului de guvernământ din Republica Moldova), de zădărnicirea vizitei sale la Chișinău și Tiraspol și de tentativa confruntării Rusiei cu România, “scotând jăratecul cu mâinile altora”.

Potrivit relatării politicianului rus, înghețarea tratativelor sale cu președintele moldovean va costa Chișinăul sute de milioane de dolari.

Leave A Reply

Your email address will not be published.