Donald Trump: la momentul actual, relațiile ruso-americane sunt nemaipomenit de periculoase

0 217

Joi, în ziua următoare semnării legii privind impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, președintele Trump s-a arătat îngrijorat de deteriorarea extrem de periculoasă a relațiilor ruso-americane, acuzând de crearea acestei situații fără precedent adunarea bianuală a ramurii legislative a guvernului federal.

Săptămâna trecută, cu o majoritate covârșitoare de voturi, Congresul Statelor Unite a aprobat proiectul de lege cu privire la sancțiunile împotriva Federației ruse, practic contrar dorinței președintelui care-și exprimase de mult dorința ameliorării raporturilor pe axa Washington-Moscova.

Deși l-a semnat, Trump a supus proiectul legislativ unei critici dure: în opinia lui, o lege care-i permite Congresului a-l împiedica pe șefului statului să atenueze sancțiunile împotriva Rusiei îi încalcă dreptul președintelui la modelarea politicii externe la libera sa alegere.

În timp ce președintele Statelor Unite a pus tensionarea fără precedent a relațiilor ruso-americane din ultimul timp pe seama Congresului american, prim-ministrul rus Dmitry Medvedev a declarat, în “Twitter”, spulberarea speranței în vederea îmbunătățirii acestora, specificând: “președintele însuși nu este bucuros de introducerea noilor sancțiuni, însă n-a putut să nu promulge legea”.

De facto, prevăzând noi restricții pentru companiile americane care cooperează cu întreprinderile rusești din domeniul gazo-petrolier și codifică sancțiunile impuse de către Obama, legea îi oferă Congresului dreptul blocării, în termen de 30 zile, a oricărei tentative prezidențiale în vederea atenuării sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv a deciziei celui de-al 44-lea preşedinte al SUA privind închiderea a două obiecte diplomatice rusești de pe teritoriul Statelor Unite (adoptată în calitate de răspuns la intervenția Moscovei în alegeri).

Între timp, Kremlinul a adoptat măsurile de răspuns, dispunând reducerea personalului Ambasadei și a Consulatului SUA cu 755 persoane, iar Președintele Comisiei Europene, Jean-Klod Yunker, s-a declarat satisfacut de îmblânzirea legii după exprimarea îngrijorării de către UE, calificând promisiunea Congresului SUA în vederea impunerii sancțiunilor doar după consultarea cu aliații drept dovadă a continuării parteneriatului cu Washington-ul.

  1. Trump cu neglijență comentează multiplele investigații ale imixtiunii ruse și acuzațiile de cârdășie dintre staff-ul lui preelectoral și Kremlin, numindu-le“vânători de vrăjitoare”și tentative ale democraților în vederea justificării învingerii lui Hillary Clinton.

În alte postări, Trump a constatat o îmbunătățire a economiei Statelor Unite în perioada președinției sale, contestând comunicatul publicat în revista “Sports Illustrated” (proprietate a conglomeratului mediatic “Time Warner” – cea mai mare companie media din SUA, fondată în ianuarie 1990), potrivit căruia el ar fi denumit Casa Albă o “gunoiște”, în comparație cu stațiunile sale amenajate cu terenuri de golf.

Susținând influența benefică a politicii sale asupra economiei SUA, șeful statului și-a declarat tendința spre eliminarea restricțiilor costisitoare și inutile, totodată promițând un efect uimitor de pe urma înfloririi business-ului și a dinamizării pieței muncii.

În perioada 6-8 august, curent, șeful diplomației ruse, S. Lavrov, și secretarul de stat american, R. Tillerson, vor analiza evoluția şi stadiul relațiilor dintre Moscova și Washington în cadrul Summit-ului ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est ) din capitala filipineză (Manila).

Deşi, la momentul actual, relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt extrem de tensionate, diplomaţii ruşi şi americani intenţionează a conlucra în vederea intensificării luptei împotriva terorismului şi a creării condiţiilor pentru instaurarea unei păci durabile în Siria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.