Un avion al Forțelor Aerospațiale rusești a zburat deasupra Washingtonului

0 153

Un avion “Tu-154M” al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse, la bordul căruia se aflau și reprezentanți ai Forțelor Aeriene americane, a efectuat un zbor de observare deasupra Washingtonului, după coordonarea prealabilă cu autoritățile SUA.

Potrivit CNN, avionul rusesc urma să efectueze zborul deasupra orașului Bedminster (statul New Jersey), unde în aceste zile își petrece vacanța președintele Donald Trump.

La o altitudine de 1,1 km., aeronava a planat deasupra Casei Albe, a Pentagonului, a sediului CIA și a altor clădiri guvernamentale, fiind observată inclusiv asupra bazei aviatice “Andrews” (locul staționării celor două avioane “Boeing VC-25”, folosite de către șefului statului, dar și al primirii vizitelor liderilor străini), a clubului de golf al președintelui Trump, a buncărului guvernamental secret “Mount Uezer” din Virginia și a reședinței prezidențiale de vacanță “Camp David” (Maryland) din apropierea bazei militare “Wright-Patterson” (Ohio).

Potrivit unui reprezentant al Departamentului de Stat, traseul zborului de observare a fost minuțios coordonat între Moscova și Washington, reprezentanții SUA participând chiar la elaborarea planului acestuia.

Practic, oferindu-le statelor-membre dreptul la survolarea reciprocă a teritoriilor pentru monitorizarea acțiunilor militare conform înțelegerilor prealabile, Tratatul internațional privind “Cerul Deschis” (24.03.1992, Helsinki) reglementează desfășurarea zborurilor și definește mecanismul de monitorizare asupra respectării prevederilor Convenției, specificând parametrii tehnici optimi ai aeronavei și ai senzorilor.

Anul curent, Rusia și Belarusul au dreptul să efectueze 42 misiuni de observare asupra statelor semnatare ale Convenției, în timp ce alte țări care iscăliseră Acordul preconizează desfășurarea, în 2017, a 34 misiuni de observare deasupra teritoriului rusesc.

Deși, în ansamblu, Acordul s-a dovedit a fi un instrument destul de eficace pentru consolidarea încrederii și monitorizarea punerii în aplicare a acordurilor de dezarmare, eficiența realizării potențialului acestuia în ultimul timp se reduce văzând cu ochii. În contextul respectiv, în primul rând, este vorba despre decizia statelor membre ale NATO în vederea renunțării la efectuarea zborurilor de observare reciproce deasupra teritoriilor specificate. Ca urmare, Rusia este constrânsă a se baza exclusiv pe propriile posibilități privind obținerea informației necesare în interiorul țărilor vizate. În opinia Moscovei, o astfel de situație, creând un anumit dezechilibru informațional, împiedică realizarea obiectivelor contractului și este contrară spiritului acordului menționat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.