Ce va întreprinde Kremlinul în cazul războiului dintre Statele Unite și Coreea de Nord?

0 192

Escaladarea actuală a ostilităţilor în Peninsula Coreeană este dezagreabilă pentru Federaţia Rusă: pe lângă faptul producerii fenomenului în apropierea frontierelor sale, aceasta creează şi pericolul utilizării armelor nucleare.

Pentru moment, Federaţia Rusă nu pare a fi în stare să intervină în calitate de mediator în soluționarea conflictului, în primul rând din cauza ambiţiilor exagerate ale conducătorului Kim Jong-un (care năzuieşte a se afirma în permanenţă în faţa “propriilor generali” şi a persoanelor loiale lui) şi a impulsivităţii preşedintelui D. Trump (fără o experienţă politică necesară deţinătorului postului său actual).

Unii politologi ruşi argumentează aducerea de către Moscova în stare de alertă maximă a sistemelor de apărare aeriană din Orientul Îndepărtat prin imposibilitatea determinării cu exactitate absolută atât a traiectoriei projectilului (în contextul calilficării incerte a rachetiştilor nord-coreeni), cât şi a eventualităţii atacării cu rachete a Coreei de Nord de către Washington. Contestând probabilitatea sponsorizării regimului de la Phenian de către Kremlin, aceștia remarcă absența importurilor de producție și materie primă nord-coreeană în Federația Rusă, contrapunându-i amploarea cooperării economice cu China.

De fapt, colaborarea respectivă a început încă în timpul inițierii relațiilor dintre “nordul și sudul peninsulei”, în perioada aflării la cârma statului nord-coreean a tatălui actualului lider. Iar în perioada menționată cooperarea economică cu Coreea de Nord era considerată nu ca o susținere a regimului totalitar, ci ca o eficientă oportunitate de a-l schimba, a-l face mai deschis și a forma o clasă nord-coreeană de mijloc. Și Statele Unite au tratat cu o calmitate absolută conjunctura creată.

Președintele Trump a promis să trateze Coreea de Nord cu “foc și furie”, în cazul unei provocări militare din partea Phenianului. Însă Rusia, având o frontieră de aproape 40 de kilometri cu această țară, cel mai probabil, va condamna conflictul, evitând a se implica în lupte de partea vreunei părți.

Admițând posibilitatea unor tentative în vederea ajungerii la o înțelegere, n-ar trebui să excludem nici varianta mai puțin favorabilă a desfășurării evenimentelor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.