Specialiștii americani în domeniul psihiatriei dependenților au descoperit mecanismul secret al acțiunii “stupefiantului de luptă”

0 170

Mecanismul secret al acțiunii “Captagonului” au reușit a-l descoperi oamenii de știință din SUA: utilizarea acestui stupefiant, folosit în masă de către “jihadiştii” din Statul Islamic pentru obținerea rezistenţei, anihilarea sentimentului de teamă și îmbunătățirea moralului în grup, îi face mai brutali și mai nemiloși chiar decât mebrii “Al-Qaeda”. Bazându-se pe rezultatele cercetărilor, aceștia au izbutit a crea și un vaccin care blocheaza actiunea “Captagonului” asupra rațiunii.

Ajungând sub formă de tablete la islamiştii participanți la “războaiele sacre” (inclusiv la actualul răzbel din Siria), drogul cu un puternic efect halucinogen, pe lângă teamă, le înlătură şi sentimentul de durere fizică.

Potrivit unor surse, veniturile obținute din comercializarea “stupefiantului jihadiștilor” constituie una dintre sursele principale pentru cumpărarea armelor și a munițiior în Siria.

În opinia specialiștilor de la Institutul de Cercetare  “The Scripps Research Institute” (California), anume necunoașterea medicamentului în afara Orientului Mijlociu “justifică” lipsa tentativelor în vederea determinării impactului acestuia asupra activității creierului și a psihicului uman.

Creat de către chimiștii germani în anii ’60 ai secolului trecut ca un remediu pentru tulburări depresive și deficit de atenție, după identificarea unor  reacții adverse grave, “Captagonul” (denumit și “fenetilină”) a fost “dat uitării”.

În mod surprinzător, odată cu tulburările și revoluțiile din timpul “primăverii arabe”, răspândirea acestei substanțe în rândul tinerilor din unele țări ale lumii arabe a luat proporții.

Astfel devine limpede cauza începerii producerii fenetilinei în cantități de masă în laboratoarele clandestine situate în teritoriile controlate de către liderii “Statului Islamic”, luptătorii căruia folosesc “Captagonul” pe post de “stupefiant de luptă” favorit.

Ceva mai târziu, poliția a descoperit circa două tone de asemenea pastile în avionul unui principe din Arabia Saudită, țară în care, potrivit statisticilor, peste 40% dintre persoanele dependente de droguri folosesc sau au folosit “Captagon”.

De fapt, dacă în organism “Captagonul” se descompune în aparent inofensiva teofilină și însăși amfetamină, atunci necesitatea producerii acestuia nu este argumentată.

Astfel, devine clar: teofilina (componentul de bază al “Captagonului”) nu e un aditiv chiar atât de inofensiv.

Ambele componente ale stupefiantului acționează separat asupra intelectului, sporindu-și reciproc proprietățile psihoactive, în consecință combinarea acestora afectând creierul mult mai mult decât un simplu amestec al acesor substanțe cu altele. Anume din această cauză “Captagonul” este atât de popular printre militanții “Statului Islamic” și tinerii din Orientul Mijlociu.

Subestimarea stupefiantului menționat poate avea consecințe dintre cele mai nefaste, conducând inclusiv până la “terorismul farmacologic”: utilizarea “Captagonului” în scopuri militare sau politice.

În cazul pulverizării peste grupuri mari de oameni, acesta le poate provoca paranoia, isterie în masă, euforie inexplicabilă și alte forme de comportament inadecvat.

Cel mai probabil, fenetilina deja a fost utilizată în scopuri similare în Siria și în alte țări arabe în timpul tulburărilor din anii 2010-2012, deși, deocamdată, nu există dovezi inechivoce în această privință.

Nu este exclusă nici utilizarea în trecut a unor asemenea substanțe în scopuri similare: “Captagonul”, componentele căruia sporesc efectul amfetaminei, reprezintă, pur și simplu, o nouă etapă a evoluției într-o atare utilizare a stupefiantelor.

Deoarece elaborarea unui vaccin complet împotriva acestui “stupefiant de luptă” va dura până la un an, prevenirea răspândirii continue a drogului ar reprezenta o soluție mai potrivită decât încercarea de suprimare a efectelor acestuia.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.