Comandantul forțelor americane din Afghanistan a promis infrângerea “Statului Islamic”

0 147

Generalul John W. Nicholson Jr., Comandantul Forțelor Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF – International Security Assistance Force) și al Forțelor americane din Afghanistan (USFOR-A – US FORces Afghanistan) a declarat reușita coaliției militare afghano-americane în vederea perturbării planului de constituire a “califatului” Statului Islamic din Irak și Levant.

Promițând zdrobirea grupării “jihadiste” “Statul Islamic”, Nicholson a menționat scopul principal al trupelor din subordine: zădărnicirea tentativelor promotorilor ideii “războiului sfânt” (“jihad”) în vederea constituirii unui califat în provincia Nangarhar (situată la frontiera cu Pakistanul).

Apariția în regiunile muntoase din Afghanistan și Pakistan, cu peste 2 ani în urmă, a autoproclamatei provincii a “Statului Islamic” (denumită Khorasan) a provocat un adevărat haos în mai multe “ținuturi” afghaneze (inclusiv în provincia estică Nangarhar, cu o suprafață de 7.727 km², locul activării frecvente a grupării teroriste specificate).

Declarând dejucarea planului de creare a “califatului” Statului Islamic din Irak și Levant în provincia afghană Khorasan datorită eforturilor comune ale forțelor afghano-americane, generalul John W. Nicholson a remarcat și eșecul tentativei teroriștilor în vederea instaurării controlului asupra Nangarharului.

Recent, președintele Donald Trump a făcut publică noua politică a SUA privind Afghanistanul, conform căreia, pe lângă permiterea contactelor necondiționate cu insurgenții talibani, comandanții regionali au fost autorizați a lua decizii asupra desfășurării operațiunilor militare.

Potrivit declarațiilor Guvernelor de la Washington și Kabul, operațiunile de securitate desfășurate de către forțele americano-afghane au contribuit substanțial la reducerea numerică a militanților grupării teroriste și la limitarea teritoriilor controlate de către aceștia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.