Rusia a primit din întreaga lume cereri pentru achiziţionarea sistemelor antirachetă S-400 “Triumf”

0 168

Potrivit şefului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Federaţiei Ruse, Dmitriy Shugayev, mai multe țări şi-au declarat intenția în vederea achiziționării sistemului rusesc antirachetă S-400, doar pentru S-400 “Triumf” deja existând circa 10 solicitări.

Actualmente, sunt discutate detaliile livrării sistemului către Ankara, deoarece anume militarii turci au înaintat una dintre primele cereri în această privinţă.

Conceput pentru o protecție extrem de eficientă a celor mai importante obiective politice, administrative, economice și militare în cazul atacurilor aeriene, cu rachete de croazieră strategice, rachete tactice şi balistice tactico-operative, precum şi cu proiectile balistice cu rază medie de acțiune, sistemul poate fi utilizat şi ziua, şi noaptea, în orice condiții fizico-geografice și meteo-climatice, inclusiv în condiţiile de rezistenţă la luptă şi în cazul întrebuinţării unor puternice contramăsuri radioelectronice.

Pe lângă punctul de control al luptei cu sistem radiolocaţional de detectare şi cu până la 12 lansatoare, sistemul antirachetă “Triumf” include: două tipuri de rachete antiaeriene ghidate, un radar de înaltă altitudine și un turn mobil destinat postului de antenă.

În afara costului sistemului S-400 (care se deosebeşte în mod favorabil de cel al producţiei concurenţilor occidentali), un factor extrem de important pentru conducerea Republicii îl reprezintă consimțământul Moscovei pentru producerea parțială a complexelor în Turcia.

Toate componentele “Triumf”-ului sunt elaborate pe baza celor mai recente realizări tehnico-științifice, cu utilizarea elementelor constitutive şi a tehnologiilor avansate, iar întreg ansamblul operaţiunilor de luptă (de la detectarea și identificarea ţintei până la nimicirea acesteia şi evaluarea rezultatelor tragerii) este automatizat.

Capacităţile tehnice îi pot asigura integrarea în structura dirijării oricărui sistem de apărare antiaeriană, iar toate mijloacele sistemului, datorită capacităţii sporite de traversare, permit transportarea vehiculului atât pe cale ferată, cât şi cu mijloace de transport acvatice sau aeriene.

După cum bine ştim, toate elaborările în domeniul militar sunt furnizate în versiunea destinată exportului, iar variantele respective sunt întotdeauna facilitate, atât din motive de securitate, cât şi din dorinţa păstrării anumitor secrete militare.

De exemplu, în Armenia deja au fost livrate câteva sisteme de rachete operativ-tactice “Iskander”, iar în China – câteva exemplare ale noii generaţii a sistemelor de apărare aeriană “S-400”, în ciuda garanției de inginerie inversă (“reverse engineering”) și de copiere (Beijing-ul deja a “reprodus” “S-300”).

Leave A Reply

Your email address will not be published.