“Statul Islamic” și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul din Kaspiysk

0 164

Potrivit “SITE Intelligence Group” (structură cu sediul în statul american Maryland, cunoscută anterior ca “Institutul de căutare a entităților teroriste internaționale”, care monitorizează site-uri “jihadiste” sub conducerea analistei israeliene Rita Katz), organizația teroristă “Statul Islamic” și-a asumat răspunderea pentru atacarea polițiștilor din orașul Kaspiysk (Republică Autonomă Daghestan, parte componentă a Federației Ruse, situată în zona Caucazului).

Astfel, la 28 august curent, persoane necunoscute, înarmate cu cuțite, i-au atacat, la o benzinărie, pe colaboratorii organelor de drept, omorând un polițist și rănindu-l pe altul. Ambii agresori au fost uciși, iar autoritățile au intentat un dosar penal în baza articolului “Atentat la viața reprezentantului organelor de drept”.

Cu 9 zile înaintea atacului specificat, Artur Gadzhiyev, de 19 ani, a încercat să incendieze centrul comercial “Severny” din orașul Surgut (capitala neoficială a petrolului și a gazului din Rusia, cu o populație de circa 450.000 oameni, situată în districtul autonom Khanty-Mansi), ulterior atacând haotic cu cuțitul șapte persoane pe străzile centrale ale urbei. Agresorul aplica loviturile metodic, conform regulilor luptei cu cuțite, țintind intenționat în abdomenul și în gâtul victimelor. Martorii oculari au alertat poliția, și, după o scurtă urmărire, A. Gadzhiyev a fost împușcat, pe corpul lui fiind găsit un mulaj al centurii cu explozibil (denumită și “centura atentatorilor sinucigași”).

A doua zi după agresiune, agenția de presă a “Statului Islamic” a lansat un videoclip în care Artur Gadzhiyev (identificat de către o mulţime de cunoscuţi şi prieteni după voce, maniera de vorbire şi alte particularităţi), cu o mască neagră pe faţă, pe fundalul drapelului “ISIS” îi jură fidelitate lui Abu Bakr al-Bagdadi şi califică atacul iminent drept act de răzbunare.

Născut într-o familie săracă, destrămată din cauza alcoolismului tatălui şi a certurilor frecvente între părinţi, la nici 10 ani Artur s-a mutat, împreună cu mama, în oraşul Surgut. În scurt timp, tatăl lui a fost întemniţat pentru comiterea unei crime, mama se recăsătorise, şi el fusese crescut de către tatăl vitreg. În anii de şcoală, nu şi-a manifestat niciun interes pentru învăţătură, a fost singuratic, n-a avut prieteni, o perioadă a frecventat secţia de lupte libere. După excluderea din colegiul politehnic, s-a angajat la o firmă de pază şi timp de câteva luni a supravegheat un magazin universal, locuind împreună cu părinţii. De la o vreme, a început a frecventa moscheea centrală a orașului, însă mereu se ţinea deoparte, îi judeca pe alţii, considerându-se unica persoană care ştie ce înseamnă religia corectă. De aceea, enoriaşii îl catalogaseră drept adept al unei mișcări islamice radicale, aderenții căreia îi consideră “de credinţă strâmbă” pe restul musulmanilor.

În pofida revendicării atacului de către “Statul Islamic”, ancheta a refuzat calificarea incidentului drept act terorist.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.