Ministerul Afacerilor Externe de la Minsk avertizează Kievul despre inadmisibilitatea amenințărilor

0 226

La 31 august 2017, ca urmare a declarațiilor viceministrului de externe de la Kiev, Helena Zerkal, vizavi de comportamentul “nepartenerial” al Minsk-ului în problema dispariţiei lui Pavel Grib (un flăcău de 19 ani, pierdut fără urmă după ce plecase pentru a se întâlni cu o tânără din oraşul rusesc Gomel’), conducerea diplomaţiei belaruse l-a convocat pe Valeriy Dzhigun, ministrului-consilier al Ambasadei Ucrainei din Republica Belarus, aducându-i la cunoştinţă inadmisibilitatea unor asemenea declarații.

În ultima zi de vară a acestui an, H. Zerkal a contestat veracitatea parteneriatului ucraino-belarus, inclusiv din cauza intenţiei Minsk-ului în vederea aderării la Organizația Mondială a Comerțului  (OMC), în pofida înţelegerii anterioare “la nivel înalt” cu privire la “ridicarea barierelor” în comerțul dintre cele două ţări.

Petro Poroshenko şi Aleksandr Lukashenko comunică în mod regulat prin telefon şi se întâlnesc destul de des. În cadrul ultimei vizite la Kiev (20-21 iulie curent) preşedintele belarus i-a mărturisit omologului său: “dacă noi ştim şi putem sa facem ceva pentru Ucraina noastră, o vom face”.

Potrivit declaraţiei secretarului de presă al ministerului belarus de externe, Dmitriy Mironchik, Minsk-ul intenționează a apăra “în mod consecvent şi fără politizare” interesele cetățenilor săi, reținuți de către organele de drept ale Ucrainei cu invocarea unor motive mai mult decât controversate.

Plecat pe urmele fiului, tatăl lui P. Grib a aflat despre faptul anunţării acestuia în căutare de către Serviciul Federal de Securitate conform art. 205 din Codul Penal al Federaţiei Ruse (act terorist), declarându-şi propria versiune a celor întâmplate: aducerea la Gomel’ a tânărului cunoscut în rețelele sociale din cauza poziției pro-ucrainene, sub pretextul întâlnirii cu fata respectivă, şi arestarea lui de către serviciile secrete ruseşti.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.