Pentagonul a recunoscut incapacitatea purtării unui război cu Rusia

0 178

Potrivit raportului analiștilor Pentagonului, forțele de reacție rapidă ale armatei SUA dislocate în Europa sunt prost echipate și insuficient finanțate, iar organizarea acestora nu le permite opunerea agresiunii militare din partea Rusiei, în cazul declanșării unui conflict armat pe scară largă.

Concluzia dedusă pe baza rezultatelor unei anchete interne a constituit un semnal de alarmă pentru administrația Trump (care năzuiește a-l ține în frâu pe Vladimir Putin).

Brigada 173 aeropurtată a Forțelor Terestre ale SUA (staționată în orașul italian Vincenzo), considerată bastionul Alianței NATO, care și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 15 ani în Irak și Afganistan, este incapabilă a-și îndeplini misiunea în mod eficient și cu o viteză decisivă.

Deși inaptă a opri ofensiva rusă în Europa, această unitate (numărând 4.000 de militari) este considerată elementul-cheie al înfrânării Moscovei care “amenință frontierele NATO”, importanța acesteia sporind considerabil odată cu finalizarea procesului de retragere a celor două brigăzi de tancuri americane din Germania (2013).

Însă, din cauza șederii prelungite în Irak și Afganistan (unde au luptat în principal împotriva grupurilor de gherilă), militarii brigăzii au mai pierdut din abilitățile de purtare a luptei moderne, în timp ce “rușii” continuaseră a le perfecționa și în timpul conflictului armat din estul Ucrainei (început în aprilie 2014).

Raportul conține și recomandarea în vederea creării în cadrul brigăzii a unei mici subunități de tancuri ușoare, menite să protejeze grupurile de recunoaștere de atacurile rachetelor rusești antitanc (lucru aproape irealizabil în viitorul apropiat).

La finele anului, forțele terestre pot doar depune o cerere oficială conținând propuneri privind programul de construire a unor astfel de tancuri ușoare, ceea ce va constitui primul pas în dezvoltarea noului sistem de armament.

Unele dezavantaje (precum lipsa sistemelor de apărare antiaeriană sau dependența excesivă de comunicațiile prin satelit și sistemele de navigație prin GPS) reprezintă o consecință directă a dislocării trupelor în Irak și Afganistan, unde inamicul nu dispune de forțe aeriene sau alte echipamente și tehnici de înaltă calitate.

O serie de probleme identificate în raportul menționat necesită niște soluții simple, pe care armata le-ar putea implementa relativ ușor. Surprinzător, dar dispozitivul proiectat pentru ascunderea vehiculelor de elicopterele sau dronele inamice este aidoma unui obiect de lux în unitățile tactice.

Datorită vulnerabilității sistemului american de comunicații prin satelit la mijloacele de război radio-electronic rusești, actualmente personalul militar este instruit pentru utilizarea transmițătoarelor “depășite”.

În primăvara anului 2014, ostașii Brigăzii 173 aeropurtate i-au instruit pe militarii trupelor NATO în Țările Baltice și în Polonia, iar în 2015 au participat la exercițiile militare desfășurate pe teritoriile Ucrainei și a Georgiei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.