S. Lavrov l-a avertizat pe R. Tillerson

0 137

În timpul convorbirii telefonice de ieri (05.09.2017), șeful diplomației ruse a dezbătut cu omologul său american situația din jurul peninsulei coreene și problema proprietăților diplomatice ale Kremlinului de pe teritoriul Statelor Unite. Calificând confiscarea de către autoritățile americane a proprietăților specificate drept “încălcare gravă a normelor juridice internaționale”, S. Lavrov i-a reamintit lui R. Tillerson declarația lui V. Putin privind intenția Kremlinului în vederea acționării în judecată a Washington-ului pentru acțiunile sale.

Potrivit oficialilor de la Moscova, la 31.08.2017, Departamentul de Stat al SUA a interzis accesul diplomaților ruși aflaţi pe teritoriul american la proprietățile sale “inviolabile”, oferindu-le doar 72 ore pentru eliberarea clădirii Consulatului rus din San Francisco şi a celor două sedii ale misiunilor comerciale diplomatice din Washington şi New York.

Relatând despre însărcinarea Ministerului de Externe în vederea acționării în judecată a celor vinovați de închiderea misiunilor diplomatice ruse din SUA, Vladimir Putin i-a imputat Casei Albe “încălcarea evidentă a drepturilor de proprietate ale Rusiei”.

La scurt timp după închiderea, la cererea oficialităților americane, a Consulatului General al Federației Ruse din San Francisco și a secțiilor consulare ruse din Washington și New York (1.09.2017), Maria Zakharova (reprezentantul oficial al MAE de la Moscova) a făcut publică intenția autorităților SUA în vederea percheziționării sediilor reprezentanțelor menționate, cu încălcarea prevederilor Convenției de la Viena, menționând eforturile uriașe depuse pentru eliberarea clădirilor diplomatice respective într-un interval atât de scurt.

Intenționând justificarea închiderii sediilor diplomatice ruse prin dorința restabilirii “parităţii” după solicitarea Kremlinului privind închiderea câtorva consulate ale SUA din Rusia și reducerea semnificativă a personalului diplomatic american în luna iulie, angajații Departamentului de Stat american au refuzat să califice drept percheziție inspectarea spațiilor Ambasadei în prezența diplomaților ruși (din 2 septembrie), caracterizând-o drept “studiere” a încăperilor înaintea trecerii acestora sub controlul Washingtonului și invocând în susținerea legalității acțiunilor sale efectuarea inspecției spațiilor menționate după închiderea oficială a reprezentanțelor.

În decembrie 2016, drept răspuns la presupusa imixtiune a Kremlinului în prezidențialele americane din 8.11.2016 (în special, la tentativa înclinării balanței electorale în favoarea lui D. Trump), Barack Obama (predecesorul actualului lider de la Casa Albă), a decis închiderea complexelor diplomatice în Maryland şi New York, dispunând expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi. Iar luna trecută, luând atitudine de aprobarea noilor sancţiuni împotriva Moscovei de către Congresul SUA, Kremlinul i-a solicitat Washington-ului reducerea numărului angajaților misiunii diplomatice americane din Federația Rusă de la 755 la 455 persoane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.