Acces la o justiție prietenoasă pentru copiii din Republica Moldova

0 146

O nouă lege va fi elaborată pentru reglementarea statutului intervievatorului în cauzele copiilor audiați în calitate de victime, martori sau infractori: aceștia vor avea acces la servicii specializate, inclusiv prin însoțirea de către specialiști calificați la procedurile legale.

În acest sens, Ministerul Justiției, UNICEF (Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite) și CNPAC (Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii) au semnat astăzi un memorandum de colaborare până în martie 2018.

Cele trei instituții își vor unifica eforturile în vederea înfăptuirii unei “justiții prietenoase” copiilor victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, ale violenței în familie și ale traficului de ființe umane, contribuind la asigurarea asistenței tehnice a autorităţilor publice centrale și locale.

Pe lângă consolidarea rețelei de intervievatori în cadrul procedurii speciale de audiere a minorilor, proiectul va contribui la dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sistemul justiției și cel al protecției copiilor în 7 raioane ale Republicii.

Circa 300 preadolescenți victime ale violenței vor beneficia de servicii specializate, iar la Chișinău și Bălți vor fi dotate cu echipament performant, conform standardelor internaționale, două camere de audiere a copiilor în condiții speciale.

Vladimir Cebotari, ministrul Justiției din Republica Moldova (foto) a remarcat importanța deosebită a acestui memorandum pentru consolidarea parteneriatului menit să contribuie “la protecția copiilor prin asigurarea accesului lor la o justiție prietenoasă”, iar Margarita Tileva (adjuncta șefului Reprezentanței UNICEF din Republica Moldova) a apreciat angajamentul autorităților moldovene pentru reformarea sistemului întru asigurarea accesului copiilor victime, martori și aflați în conflict cu legea la serviciile unor “profesioniști instruiți și sensibilizați, pentru a se bucura de o atenție specială, conform cadrului legal revizuit”.

Conform datelor Procuraturii Generale, numărul copiilor victime ale infracțiunilor în Republică este în continuă creștere: în primul semestru al anului curent au fost inițiate 579 cauze penale, în calitate de victime ale infracțiunilor figurând 625 copii (comparativ cu 497 cauze penale și 511 copii victime ale infracțiunilor în aceeași perioadă a anului trecut).

Leave A Reply

Your email address will not be published.