Dodon refuză semnarea legilor anti-ruse

0 146

În interviul acordat Agenției ruse de presă “RIA Novosti”, Președintele Republicii Moldova a declarat refuzul promulgării vreunei legi anti-ruse, arătându-se încrezut de susținerea populației țării.

La următoarea sesiune parlamentară de la Chișinău (preconizată pentru finele lunii septembrie curent) se preconizează reexaminarea legilor respinse de către șeful statului și dezbaterea inițiativei privind interzicerea difuzării emisiunilor informativ-analitice ale posturilor TV rusești.

Chiar dacă Constituția Republicii Moldova stipulează obligativitatea promulgării legilor la “insistența” deputaților, I. Dodon intenționează a se abate conștient de la prevederile legislative, în cazul considerării acestora contrare intereselor statului, și chiar a recurge, “în caz de necesitate”, la opțiunea extremă: blocarea tuturor legilor adoptate în Parlament.

La fel cum refuză declararea drept Ziua Europei a zilei de 9 mai (considerată “sărbătoare sacră”,  “zi de amintire” sau “Ziua Victoriei” în fosta URSS), Președintele moldovean își propune să respingă “legea notorie privind așa-zisa propagandă rusă”, în pofida eventualei adoptări a acesteia de către Legislativ și chiar cu riscul inițierii procedurii propriei demiteri pentru încălcarea prevederilor Legii Supreme a Statului.

În cazul dezvoltării unui asemenea scenariu, potrivit legii, Parlamentul trebuie să constate încălcarea Constituției de către președinte și inițierea procedurii de destituire a șefului statului prin referendum, însă Igor Dodon este sigur: poporul va fi de partea lui.

Respingând posibilitatea unui vot de blam din partea majorității parlamentare, președintele moldovean a calificat drept sortită orice tentativă de “impeachment” cu așa un rating al șefului statului, în pofida provocărilor constante la adresa autorităților ruse din partea oponenților săi politici.

După alegerea lui Igor Dodon în funcția supremă din stat, între președinte și Guvern au avut loc mai multe conflicte: declarându-și cursul spre “integrarea europeană”, Guvernul și Parlamentul au manifestat o atitudine “foarte rece” față de Moscova, în timp ce șeful statului a susținut în repetate rânduri doleanța “normalizării relațiilor bilaterale moldo-ruse”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.