“Statul Islamic” suspectat de “epidemia” mesajelor false din întreaga Rusie

0 174

Potrivit reprezentanților organelor de drept din Federația Rusă, persoanele având legături directe cu “Statul Islamic” (grupare “jihadistă” activă în Siria, interzisă în Rusia – n. n.) ar putea fi implicate în valul de apeluri cu amenințări de minare din întreaga țară.

Deși, din fericire, niciun mesaj din cele recepționate până la momentul actual nu s-a adeverit, toți apelanții vor fi anunțați în căutare internațională, iar identitatea acestora nu va fi dezvăluită, deocamdată, în interesul anchetei.

Procesul investigativ îl complică utilizarea activă de către organizatorii și executanții activității criminale a corespondenței criptate în mesaje și în telefonia IP.

Valul avertizărilor telefonice anonime cu privire la “minarea” diverselor clădiri administrative și comerciale (potrivit reprezentanților organelor de drept, majoritatea acestora provenind din teritoriul Ucrainei) continuă în Rusia deja de aproape o săptămână.

Au fost supuse atacurilor diverse obiecte din Stavropol’, Yuzhno-Sakhalinsk, Vladivostok, Perm’, Kaliningrad, Krasnoyarsk: anonimii alertau poliția cu privire la amplasarea dispozitivelor explozive în centre comerciale, instituții de învățământ, aşezăminte sociale, hoteluri și spaţii de divertisment.

La mijlocul săptămânii curente, “teroarea telefonică” a ajuns și la Moscova: în doar câteva ore, în capitala Rusiei au fost primite circa 100 avertismente cu privire la amplasarea dispozitivelor explosive în diverse districte ale metropolei, în urma cărora au fost evacuate, în total, peste 40 mii de persoane.

În diverse manifestări, sub diferite pretexte, terorismul a fost utilizat, de-a lungul timpului, de către felurite grupări și secte religioase, organizații anarhiste sau revoluționare, mișcări de eliberare, grupuri de crimă organizată și chiar guverne ale unor state.

Leave A Reply

Your email address will not be published.