Cântecul de lebădă al Califatului islamic din Siria

0 147

Deși numărul teritoriilor siriene rămase sub controlul organizației teroriste “Statul Islamic” se reduce pe zi ce trece (deja 85% din suprafața țării sunt curățate de militanți “jihadiști”), în regiunile centrală și estică a Republicii Arabe Siriene continuă acțiunile militare pentru reprimarea flagelului terorist, în general, și eliberarea completă de expansiunea teroristă a orașului Deir ez-Zor (situat pe malul drept al Eufratului) și a zonelor din apropierea orașului Akerbat, în particular. Cele două localități se numără printre principalele avanposturi ale “fiilor jihadului”, deși, spre deosebire de Akerbat (datorită aflării complete sub influența mujahedinilor transformat într-o adevărată cetate bine fortificată), Deir ez-Zor nu le-a fost niciodată subordonat complet (chiar dacă aceștia reușiseră a-l fortifica, stabilind acolo o infrastructură militară). Situarea celor două orașe de o valoare strategică deosebită în apropierea importantelor magistrale de transport le-a permis teroriștilor suplimentarea constantă a resurselor. Și dacă spargerea blocadei orașului Deir ez-Zor a reprezentat începutul agoniei pentru “Statul Islamic”, atunci pierderea definitivă a Akerbatului a constituit pentru membrii organizației una dintre cauzele prăbușirii “castelului din cărți de joc” al califatului mahomedan din Siria.

La începutul lunii septembrie, beneficiind de sprijinul aviației rusești, armata siriană a preluat pe deplin controlul Akerbatului: în doar câteva zile, orașul cedase sub presiunea forțelor lui Assad, în pofida echipării în exces cu arme performante a mujahedinilor. Nici rețeaua de tuneluri subterane nu i-a ajutat să-și apere pozițiile. Actualmente, trupele guvernamentale desfășoară operațiuni de curățare a zonelor situate în apropierea orașului Akerbat, eliberând totalmente partea centrală a Siriei de influența teroristă. Până în prezent au fost distruse circa 3.000 de obiecte militare ale mujahedinilor (inclusiv sisteme de artilerie, tancuri și camioane cu lansatoare antiaeriene), numărul militanților “jihadiști” scăzând cu 1.200 persoane.

Apropierea sfârșitului îi determină pe acești “luptători pentru cauza Islamului” să recurgă la măsuri extreme doar pentru a-și menține influența în anumite zone. Una dintre aceste măsuri o reprezintă utilizarea tot mai frecventă a așa-numitelor tancuri “Shaheed”, în compartimentul de luptă al turnului cărora se plasează material detonabil cu o rază a exploziei de 300 metri. (În Mahomedanism, conceptul “Shaheed” se aplică atât martorilor într-un proces, cât și credincioșilor care au murit ca niște martiri în războiul împotriva dușmanilor, luptând “în numele lui Allah”, “pentru a-și apăra credința, patria, onoarea, familia”. În secolul XXI, acest cuvânt este tot mai frecvent utilizat pentru a-i desemna pe teroriștii islamiști, în special pe atentatorii sinucigași.) Pe lângă tancuri, “jihadiștii” au creat și MLI (mașini de luptă a infanteriei) “Shaheed”: confecționate artizanal, din materiale improvizate, aceste blindate au o forță mai puțin distructivă și o rază a efectului omorâtor de circa 200 metri.

Cu toate acestea, trupele siriene lichidează cu succes bazele și obiectele teroriștilor, treptat reluând controlul asupra tot mai multor regiuni ale țării și slăbind considerabil această “formă de organizare statală condusă de un succesor sau reprezentat al Profetului” denumită și “califatul islamic din nordul Irakului”.

Deși, la momentul actual, regiunile Akerbatului sunt practic eliberate de trupele mujahedinilor, iar în Deir ez-Zor forțele guvernamentale continuă cu izbândă operațiunea de deblocare completă a orașului, este prematur să afirmăm lichidarea totală a partizanilor “Statului Islamic”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.