Ucraina ar putea relua achiziționarea gazelor rusești până în 2030

0 164

Până în 2030, Kievul ar putea fi forțat să revină la sistemul “oligarhic” de achiziționare a gazelor naturale, procurându-le din Rusia, consideră Yuriy Vitrenko, directorul comercial al companiei naționale “Naftogaz Ukrainy” (liderul complexului de combustibil și energie de pe piața internă, una dintre cele mai mari companii din țara vecină).

Remarcând existența unor “tendințe extrem de negative” privind revenirea la “unele scheme” mai vechi, Vitrenko a recunoscut posibilitatea procurării de către Kiev a gazelor și a petrolului rusesc, în următorii ani, din cauza lipsei unei strategii naționale de dezvoltare durabilă în domeniu.

Trei zile în urmă, “Naftogaz” a depus la Curtea Internațională de Justiție (cu sediul la Haga) cererea în vederea obligării autorităților ruse la plata sumei de 5 mlrd. USD pentru activele pierdute în Crimeea, sperând la rezolvarea cauzei până la finele anului viitor.

În noiembrie 2015, Kievul a încetat să mai achiziționeze gaze naturale rusești, invocând existența unor propuneri mai avantajoase din partea partenerilor europeni, deși, ceva mai târziu, a recunoscut profitabilitatea ofertei “Gazprom”-ului.

Actualmente, autoritățile ucrainene cumpără gaze naturale din Polonia, Slovacia și Ungaria, însă le-ar putea achiziționa și din România, în cazul existenței riscului privării de aprovizionare în regim reversibil ca urmare a sistării tranzitului de gaze rusești către statele Uniunii Europene prin teritoriul țării sale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.