“Sberbank” va monitoriza comportamentul potențialilor debitori în rețelele sociale

0 192

Începând cu anul 2018, cel mai mare grup bancar rusesc intenționează să lanseze un sistem de evaluare a solvabilității potențialilor debitori după modelele “psihometrice” din rețelele sociale.

Aleksandr Vedyakhin (vicepreședintele “Sberbank”) a remarcat evaluarea de către instituția din subordine a bonității împrumutătorilor conform “portretului psihometric” “schițat” după studierea rețelelor sociale, în “regim de testare”, promițând obligativitatea introducerii acestui principiu din anul viitor.

Pentru evaluarea pluridimensională a individului se va recurge la studierea cât mai multor surse de pe Internet, inclusiv la identificarea pozelor, verificarea numerelor de telefon, dar și la analiza personalității pe baza semnalmentelor și trăsăturilor faciale (fiziognomonia).

Pe lângă vârsta, locul de muncă și situația familială a potențialului debitor, o atenție deosebită băncile o vor acorda anturajului acestuia, verificându-i inclusiv “maniera de comunicare” și lista prietenilor, întru depistarea escrocilor și a rău-platnicilor.

Sursa de inspirație a conducerii băncii pentru inovația specificată o reprezintă programul chinezesc de creare a sistemului de credit social (implementat în timpul mandatului actualului președinte al Republicii Populare Chineze, Xi Jinping), potrivit căruia până în 2020 fiecare cetățean chinez urmează a primi un rating individual de încredere, anexat la pașaportul intern.

Leave A Reply

Your email address will not be published.