Aliații NATO, surprinși de încălzirea bruscă a relațiilor dintre Ankara și Moscova

0 182

Astăzi, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni, la Ankara, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta diverse aspecte ale crizei siriene și o serie de probleme geopolitice de importanță esențială, astfel încercând a determina ambele părți să “uite” divergențele trecute.

De facto, întrevederea celor doi șefi de state ar putea fi considerată drept indiciu al tentativelor “foștilor dușmani” privind constituirea unor relații bilaterale puternice și durabile.

Axându-se pe decizia Turciei în vederea achiziționării sistemelor rusești anti-rachetă “S-400”, discuțiile vor aborda mai multe subiecte, printre care: viitorul Siriei, referendumul cu privire la independența guvernului regional kurd și o serie de proiecte la scară largă (inclusiv construcția centralei nucleare “Akkuyu”, suspendată după deteriorarea relațiilor pe axa “Moscova-Ankara”).

Luna trecută, autoritățile de la Ankara au anunțat despre achiziționarea sistemelor rusești de apărare aeriană de nouă generație “C-400” (cod de identificare NATO – “SA-21 Growler”), faptul respectiv îngrijorând mai multe state partenere ale Turciei din cadrul NATO.

De asemenea, o nedumerire a țărilor menționate a trezit-o precipitarea oficialilor turci în vederea dezvoltării relațiilor de prietenie cu Moscova, relații degradate după doborârea de către trupele otomane de apărare antiaeriană a bombardierului rus “SU-24” de la baza aeriana din Siria (24.11.2015), incident calificat de către președintele Putin drept “lovitură în spate din partea complicilor teroriștilor” internaționali.

Leave A Reply

Your email address will not be published.