Cernăuții solicită renunțarea la specularea asupra problemelor lingvistice

0 180

Ieri, 27 septembrie, în apropierea Consulatului General al României de la Cernăuți (în poză) a avut loc un miting împotriva speculării asupra problemelor lingvistice.

Îngrijorați de acțiunile românilor care intervin în afacerile interne” ale țării sale, participanții la întrunirea publică specificată au dezaprobat semnarea “așa-numitei Declarații a drepturilor românilor din Ucraina” în Parlamentul de la Bucureşti la 20 august curent și au contestat clauza lingvistică a legii “Cu privire la educație”, adoptată de către Rada Supremă la 5 septembrie și semnată de către președintele Poroshenko 20 zile mai târziu.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse s-a declarat nemulțumit de “umilirea reprezentanților mai multor naționalități” de către actul legislativ în cauză.

Conform noii legi a învățământului (semnată de către P. Poroshenko la 25 septembrie curent), începând cu anul 2018 clasele cu predare “în limbile minorităților naționale” vor rămâne doar în școala primară.

Cu puțin timp în urmă, Duma de Stat a Federației Ruse a calificat semnarea legii ucrainene cu privire la educație drept “act de etnocid” împotriva rusofonilor din ţara vecină și încălcare brutală a drepturilor unei părți semnificative a populației Ucrainei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.