În Rusia a fost depistată o rețea de comercianți cu arme din Ucraina

0 208

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate și ai Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusă au depistat și au suprimat activitatea unor grupuri și persoane implicate în furnizarea ilegală de arme.

Angajații structurilor de forță au percheziționat 62 persoane (din 21 de regiuni) bănuite de achiziționarea, fabricarea, modernizarea și vânzarea armamentului, dar și de contrabandă cu mijloace tehnice de luptă din Ucraina.

În timpul operațiunii, pe lângă circa 200 arme de foc (inclusiv pistoale-mitralieră, puști și revolvere), au fost confiscate cantități importante de grenade, peste șapte mii de muniții și mai mult de 18 kilograme de explozivi, totodată anihilându-se activitatea a opt ateliere de fabricare a munițiilor și transformare în arme de luptă a armamentului destinat autoapărării, sportului, vânătorii, precum și a celui utilizat în scopuri cultural-educaționale.

În prezent, se stabilește eventualitatea conexiunilor dintre persoanele reținute și infractorii din străinătate, dar și probabilitatea implicării arestaților în comiterea altor crime pe teritoriul Rusiei.

De fapt, în ultimul timp, companiile ucrainene tot mai frecvent apar în ipostaza intermediarilor în afacerile de vânzare a armelor produse în Europa de Est, țara vecină devenind “elementul cheie” în sistemul transferurilor ilegale de armament către statele africane și țările Uniunii Europene.

Impunerea de către Bruxelles a unor restricții stricte privind furnizarea de arme în anumite regiuni ale lumii a avantajat Ucraina, deoarece legislația acestei țări (care nu este parte a Comunității Europene) le permite comercianților de arme să nu divulge nici proveniența armamentului, nici identitatea cumpărătorului. Un exemplu aproape clasic de aplicare a schemei respective îl poate constitui afacerea cu cele 45 vehicule blindate “BRDM-2”, cumpărate de către Kiev din Polonia în formă dezasamblată și apoi vândute Ugandei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.